Quantcast
Channel: Revistă de cultură,civilizaţie şi atitudine morală
Viewing all 8895 articles
Browse latest View live

george FILIP: CINE-I POETUL?…

$
0
0

 

 -La aniversarea a 80 de ani-

 

poetul…cum să spun: e tot un Om

pe care Dumnezeu l-a pus să-ndure,

dar fărâmiţa asta de atom

ştie şi să iubească…şi să-njure.

 

poetul este-un sclav pe care-l pui

adesea – să te spele pe picioare,

fiindcă stăpâni se mai găsesc destui

dintre boieri…sau clasa muncitoare.

 

poetul este-o ladă de gunoi

unde-aruncaţi şi lacrimi…şi păcate

şi niciodată nu veţi şti că voi

cândva – le veţi gusta pe săturate.

 

poetul este-un murmur de izvor

care descîntă basme de iubire,

poştaş – ce pune-n pragul tuturor

amfore mari de dor şi fericire.

 

poetul este-un animal celest

ce-i muşcă pe cei răi care vă muşcă.

să nu -l contraţi în viaţă cu vreun gest 

şi nu-ncercaţi să-l domoliţi în cuşcă.

 

poetul ţi-este soră  sau  fârtat

şi e pretundian – precum toţi sfinţii,

iar uneori…de eşti înstrăinat,

el te învaţă să-ţi găseşti părinţii

.

poetul…când se urcă în statui,

el nu adoarme…el în veci veghează.

ofrande de iubire să-i daţi lui

că Dumnezeu: VĂ BINECUVÎNTEAZĂ!


Gabriela CĂLUȚIU SONNENBERG: BERLIN - URSULEȚUL GASTRONOM

$
0
0

 

August 2018: opt zile la Berlin, căldură mare! Temperaturi peste 30 de grade Celsius, inclusiv noaptea. Orașul fierbe la propriu și la figurat. În asemenea condiții prima oprire se impune de la sine la o terasă la care ne stingem setea cu „carcalete” autohton, Berliner Weisse. E rece ca gheața berea aromatizată cu sirop roz, de zmeură, sau verde ca fierea, din ierburi. Pentru o clipă am ezitat să mă ating de ea, văzând că se servește în pahare mari, cu picior și că se bea cu paiul. Prea semăna a vin otrăvit! Până la urmă însă gustul bun m-a convins.

Surprinzător de rece era și apa din țâșnitoarea de la colțul străzii. Pe un panou publicitar de lângă ea se putea citi un mesaj formulat în ton obraznic: „Toți ne critică pentru aerul poluat, dar nimeni nu vorbește despre minunata noastră apă potabilă”. „Măi să fie”, îmi zic și iau o gură de probă din ea. Fără glumă, surpriza a fost colosală! O apă rece și limpede, ca de izvor!

„Te pomenești că umblă cu șiretlicuri și-o aduc filtrată și răcită”, mi-am zis în sinea mea. Dar n-aveam dreptate. S-a dovedit mai târziu că și apa de la hotel, de la duș, de la chiuvetă, practic de peste tot era la fel de răcoritoare și de bună. Dintre toate capitalele europene pe care le-am marcat pe „harta mea lichidă”, numai Viena mai are o apă așa de rece. Îți îngheață dinții și-ți amorțește limba dacă nu ești atent! Plasez mental apa Berlinului pe locul întâi în ierarhia băuturilor mele preferate pentru următoarele mele opt zile și-mi văd mai departe de drum.

Pe lângă hrana lichidă, capitala Germaniei excelează la gastronomia de mare clasă, reprezentată de tot felul de restaurante cu dichis, mândrindu-se cu mulți bucătari-șefi distinși cu stele Michelin. Mi-am zis, iarăși, în sinea mea: ”las´ că n-am venit să investesc sume mari în mâncare” și iarăși aveam să primesc o lecție. Pentru că nu trebuie să fie scump tot ce e bun! Dar despre asta vorbim ceva mai încolo. Cert este că viața la Berlinul, în general, nu este deloc costisitoare. Nu numai la produse alimentare, ci la mai toate bunurile de consum. Și asta în ciuda faptului că este capitala prosperei Germanii. Exceptând chiriile, care cresc vertiginos, Berlinul a rămas un oraș pentru toată lumea, poate și pentru că n-a uitat de vremea în care era pe jumătate comunist, tăiat pe dindouă de absurdul său zid.

„Sărac, dar sexy” („arm, aber sexy”) îi place berlinezului să fie. Arta de a celebra grijile și de a le ignora concomitent e la mare căutare. În meniul restaurantului la care ne-am oprit e tipărită o poezioară din folclorul local, care sugerează cam același lucru: „De viața te-nghiontește/ Nu plânge după ea./ Pe-o cracă te-aciuiește/ Și bate-ți joc de ea.” („Jibt dir det Leben eenen Puff, denn weine keene Träne! Lach dir´n Ast und setz dir druff und baumle mit de Beene“).

Revenind la gastronomi, mi-au rămas în minte câțiva mai neobișnuiți. De exemplu, un restaurant al unui unic și singur liber întreprinzător, șef și bucătar în același timp, strict specializat pe sardine la conservă. Poate că alimentul acesta nouă ni se pare banal, dar în multe țări trece drept delicatesă fină. Evident, depinde de ce conține conserva. Restaurantul cu pricina are 120 de tipuri de sardină în meniu, care mai de care mai sofisticate, cu uleiuri și sosuri din cele mai rafinate, servite în cutiuțele lor originale. În ele plutesc peștii la distanțe, aș zice aproape normate, nici prea înghesuiți, nici prea liberi, având proveniențe și varietăți din cele mai dichisite, fiind aduși din te miri ce colțuri de lume. Mușterii se înghesuie la ușa neobișnuitului local!

Altul s-a specializat pe servirea aluaturilor necoapte, deci în faza în care se află când nu te poți abține să nu lingi blidul. Acest produs le amintește multora de ghidușiile copilăriei, pe când își făceau de lucru prin bucătărie, ținându-se de fusta mamei. Cu arome de vanilie sau fructe, pufoase sau cleioase, aluaturile se vând sub forma unuei mingiuci îndesate într-un cornet de înghețată. Lumea își linge degetele după ele. Cel mai inovativ este însă șeful restaurantului care s-a axat exclusiv pe produse locale. Într-atât de învederat e proprietarul său încât nu permite nici măcar accesul piperului, uleiului de măsline sau lămâii în bucătăria sa, pentru simplul fapt că ele nu cresc pe teritoriul Germaniei. El însuși umblă îmbrăcat după moda de acum o sută de ani, la veston și papion, și are o mustăcioară răsucită pe la vârfuri, ca pe vremea lui Charlie Chaplin. Protipendada orașului se dă în vânt după felurile lui de mâncare, intenționat minimaliste. De exemplu, mulți comandă țelină prăjită, sau sfeclă la cuptor, dar pregătite cu metode moderne, care le intensifică gustul așa de tare, încât papilele gustative își amintesc de frageda pruncie, când totul era mai profund și îndesat de arome. Ca la bunica...

Comanda se face din timp; la fel și rezervarea. Ferească Sfântul însă să nu vii, sau să contramandezi în ultima clipă! Temperamentalul gastronom e renumit pentru tiradele pe care ține la telefon celor care îndrăznesc să nu se țină de cuvânt. „Cum adică nu veniți?! Păi eu am gătit pentru voi. Așa faceți și la mama acasă? Rușine să vă fie!” Dacă, însă, se mai întâmplă să-i fie simpatic clientul, atunci se schimbă situația. Stă cu el la taifas până uită să închidă localul și-l răsfață cu trufandale, servindu-l personal și explicându-i cu lux de amănunte secrete gurmandistice, ca de exemplu diferența dintre untul făcut din smântână dulce și cel maturat, pe care-l ține într-o putină, acoperit cu apă. Sau îl învață pur și simplu să facă distincția dintre un ou și... alt ou. În ciuda luxului aparent, prețul mesei în restaurantul său e încă plătibil, orarul de lucru flexibil, vesela și tacâmurile simple, apoape țărănești, iar mobilierul fără pretenții. Unele feluri se mănâncă direct cu mâna iar linsul pe degete e semn de bună creștere. Interzis este însă accesul membrilor partidului de dreapta, AFD. Un curaj destul de mare din partea gastronomului nostru nărăvaș!

Berlinul se mândrește așadar pe bună dreptate că a depășit clișeul de incontestabil „oraș-inventator” al chebapului și al vestitei „Currywurst”. Cu toate acestea, ar fi mare păcat să evităm aceste două produse clasice berlineze, pentru că sunt în continuare cele mai bune din toată Germania. Dovadă stau cozile interminabile care se formează în fața câte unui chioșc aparent insipid, din vreo stație de metrou, unde lumea mănâncă direct din mână, la botul calului.

Se zvonește că absolut toate ciosvârtele de chebap care se frig în orice parte a Germaniei sunt livrate exclusiv de unul și același producător, cu sediul la Berlin. Bineînțeles că mai nou există și chebab vegan. Iar în ce privește vestitul „Currywurst”, cârnatul crocant, bine prăjit, presărat din abundență cu pudră de curry, nu mică mi-a fost mirarea când am fost întrebată la tarabă dacă nu cumva îl vreau în varianta fără pieliță. Ca să vezi, până și în lumea fast-foodului se fac concesii noului val!

Celor grăbiți, care nu se dedau modei restaurantelor tip slow, unde masa se ia în tihnă, asistându-se la prepararea produselor direct sub privirea consumatorului, li se propune pur și simplu metoda localelor tip-bliț. Va Veloce este opusul lui Va Piano. Apropo cârnați, un studiu recent demonstrează că porecla „Sauerkraut”, sau, pe scurt, „Krauts” (varză) pe care le-au dat-o anglosaxonii germanilor nu mai este actuală. Potrivit statisticilor, mâncarea preferată a nemților este incontestabil cârnatul, în toate variantele sale posibile. „Wurst!”, comentează la faza aceasta unii, cuvântul polivalent, care la germani înseamnă și „na-ți-o friptă”, ”mare bânză” sau pur și simplu „ete scârț”.

În cealaltă extremă, adresa la care se pot gusta cele mai sofisticate delicatese, în frunte cu stridiile vii și șampania scumpă a rămas de când lumea etajul dedicat produselor alimentare din vestitul mega-magazin „Kaufhaus des Westens” (pe scurt KaDeWE), situat pe cel puțin la fel de renumitul bulevard Kurfürstendamm (pe scurt „Ku´damm”). Pe aceeași arteră circulată se află și notoriul punct de întâlnire al spionilor de pe vremea războiului rece, cunoscuta cafenea circulară, suspendată Café Kranzler, cea care a făcut carieră prin filmele cu James Bond, Jason Bourne și nu numai. Din păcate s-a reprofilat și vinde acum inofensive cafeluțe bio și prăjiturele din făinuri integrale, ce-i drept la prețuri cam pipărate. Recunosc că am fost nițel dezamăgită…

Sinceră să fiu, nu e nevoie de plăcințele prea complicate pentru a-ți lăsa gura apă în capitala gogoșilor pudrate cu zahăr valilat, cunsocute dealtfel în lumea întreagă sub numele generic de „Berliner”. Legat de deserturi, pe lângă clasicele adrese la care, neîntrerupt, de o jumătate de secol încoace, parcă mereu același vânzător cu accent mafiot îți vinde cea mai bună înghețată la cornet, au mai apărut și alte idei de afaceri. Pe mine, de exemplu, m-a tentat din start ideea de a-mi crea propria rețetă de ciocolată. La magazinul-laborator al cunoscutei mărci Ritter Sport distracția e la-ndemâna oricui, pentru un preț modic de nici patru Euro.

Ingredientele mi le-am ales singură. Le-am turnat în clasica formă pătrată și apoi am depus-o într-un frigider special. O jumătate de oră mai târziu mi-am ridicat creațiunea ambalată frumos, etichetată cu numele meu și însoțită de rețeta mea personală. Singurul meu regret este că am cam exagerat cu piperul roz; mi-a ieșit cam picantă…

Arsura de pe limbă am stins-o cu o bere din cele noi, preparată de niște tineri care au închiriat câteva containere abandonate într-o gară și le-au amenajat pe post de unitate de producție. Produc acum bere după rețete artizanale. Foarte apreciată! La întrebarea „ce faceți dacă vă expiră dreptul de ședere pe terenul viran, care deja e planificat pentru urbanizare?” au răspuns dezinvolți: „săltăm containerele pe remorcă și ne mutăm în altă parte”. Piramidabili berlinezii ăstia, zău așa („pyramidabel” se traduce prin „grozav” în dialectul local).

Până și ursulețul, mascota orașului, mi se pare un tip „edgy” de când l-am întâlnit în mărime naturală, sub formă de statuie în tot felul de ipostaze, de la suflat în aur până la bonom-bucătar sau hipiot. Mă opresc aici cu descrierea laturii ”gastronomique” a capitalei Germaniei, pentru a lăsa loc și altor continuări, cum ar fi viața politicienilor care-și duc traiul aici, mirabilele edificii emblematice care poartă porecle savuroase, de tot hazul, sau poveștile tenebroase de pe vremea războiului rece. Sper că v-am trezit interesul și promit că voi reveni, invitându-vă să parcurgem împreună orașul prin care „se poate călători în timp, chiar fără să te miști de pe loc”.

Stelian Gomboș: Pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea – argumente pro şi contra…

$
0
0

 

            Câteva consideraţii introductive

            Viaţa este un atribut esenţial al omului care îi este conferit de Dumnezeu în vederea dezvoltării lui pe toate planurile. În cadrul comunităţii în care omul trăieşte se impune stabilirea unor reguli complexe prin care acea comunitate să se organizeze, să funcţioneze şi, în acest fel, să se transforme.

            Inexistenţa unor prevederi precis determinate la nivelul unei societăţi ar duce la o instabililitate a raporturilor create între membri săi, la o confuzie în ceea ce priveşte coerenţa şi coordonarea acţiunilor realizate.

            De aceea, un cadrul juridic bine definit în orice domeniu este absolut necesar. Încălcarea acestuia prin săvârşirea unor fapte cu caracter penal are drept consecinţă aplicarea unor sancţiuni. Interesante au fost, în acest sens, părerile exprimate de diferiţi autori.

            Astfel, Hegel susţine că „pedeapsa trebuie să existe nu pentru că infracţiunea a produs un rău, ci pentru că prin aceasta s-a violat dreptul ca drept” 1.

            În concepţia lui Jean Jacques Rousseau, necesitatea aplicării unei pedepse în cazul violării unei norme aparţinea societăţii, ca urmare a pactului fundamental tacit încheiat între aceasta şi membrii ei. Jeremy Bentham fundamenta necesitatea pedepsirii infractorilor pe ideea de a evita săvârşirea în viitor a faptelor penale şi de a repara, într-o anumită măsură, consecinţele negative produse.

            În concepţia pozitiviştilor italieni (Lambroso, Ferri), aplicarea unei pedepse „urmăreşte apărarea socială împotriva infracţiunii şi infractorului”, concepţie ce a fost preluată şi reconsiderată după cel de-al doilea război mondial.

            În ceea ce priveşte stabilirea unei pedepse, în mod constant legiuitorul penal a fost preocupat de scopurile ce se urmăresc prin aplicarea acesteia: prevenţia specială ce vizează făptuitorul şi care are în vedere schimbarea comportamentului acestuia de a nu mai comite fapte penale; prevenţia generală prin care se doreşte ca, prin aplicarea unor sancţiuni infractorilor, să fie determinaţi indivizii dintr-o societate de a nu avea o conduită contrară normelor legale impuse; apărarea tuturor valorilor dintr-o comunitate împotriva comiterii infracţiunilor.

            În cele ce urmează ne propunem dezbaterea unor probleme referitoare la: conceptele de „drepturi al omului” şi „libertăţi publice”, reglementarea juridică internă şi internaţională a dreptului la viaţă, modul în care a evoluat în timp concepţia referitoare la pedeapsa cu moartea, analiza unor argumente prin care se susţine aplicarea unor asemenea sancţiuni în paralel cu cele care combat punerea în practică a pedepsei capitale.

            Vom finaliza discuţiile pe această temă prin prezentarea situaţiei actuale în lume, din perspectiva noilor tendinţe existente în domeniu.

            Câteva clarificări terminologice

            Pe plan internaţional, sintagma „drepturi ale omului” nu a fost utilizată în mod unitar în documentele adoptate în acest domeniu.

            Astfel, în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Pactul internaţional relativ la drepturile economice, sociale şi culturale, Convenţia europeană a drepturilor omului, cea americană, precum şi cea africană este folosit conceptul de „drepturile şi libertăţile omului”.

            În alte acte internaţionale – Statutul Consiliului Europei, Carta socială europeană revizuită, Carta Naţiunilor Unite – apare sintagma de „drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”.

            De asemenea, Tratatul privind Uniunea Europeană şi Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene se referă la „drepturi fundamentale ale omului sau ale fiinţei umane” sau la „drepturi esenţiale ale omului”.

            (Cf. 1. HEGEL, G:, W., F., Principiile filozofiei dreptului, Editura IRI, Bucureşti, 1996, p. 104).

            Având în vedere termenii utilizaţi în domeniul drepturilor omului, în literatura de specialitate s-au analizat în mod special conceptele de „drepturi ale omului” şi de „libertăţi publice”.

            Potrivit unei opinii 2, se face distincţie netă între acestea; astfel, se consideră că noţiunea de „drepturi ale omului” are o semnificaţie mai largă, reprezentând un ansamblu de drepturi inerente înseşi naturii de fiinţă umană, iar libertăţile publice corespund acelor drepturi ale omului pe care un stat le recunoaşte şi le asigură exerciţiul în sistemul său de drept.

            Împărtăşind acest punct de vedere, Frederic Sudre 3 aprecia că numai libertăţile publice ar aparţine dreptului pozitiv, ca „realităţi juridice”, pe când drepturile omului, ca drepturi naturale, ar aparţine domeniului eticii.

            Conform unui alt punct de vedere exprimat în literatura juridică 4 , nu există deosebiri de natură juridică între noţiunile de „drepturi ale omului” şi „libertăţi publice”, ele fiind considerate ca având acelaşi conţinut.

            Reglementarea juridică internaţională a dreptului la viaţă şi modalităţile de protecţie a acestuia

            Dreptul la viaţă este un drept inerent fiinţei umane, alături de alte drepturi fundamentale ce-i sunt recunoscute omului din momentul în care se naşte.

            Aceste drepturi inalienabile şi imuabile ale individului au stat în atenţia gânditorilor tuturor timpurilor, începând cu juriştii şi filosofii Greciei şi Romei Antice.

            Reluând tradiţia antică, gânditorii din perioada Renaşterii au situat omul într-o poziţie centrală în cadrul preocupărilor vremii, accentuându-se ideea de apărare a drepturilor sale.

            Primele documente care garantează drepturile omului au apărut în Anglia, urmărindu-se, în acest fel, limitarea puterii absolute a monarhului: „Magna Charta Libertatum” edictată de Ioan fără de Ţară la 15 iunie 1215, „Petiţia Drepturilor” din 7 iunie 1628, „Habeas Corpus Act” din 26 mai 1679, „Bill of Rights” din 13 februarie 1689.

            O cotitură esenţială în evoluţia conceptului de „drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului” o constituie, la sfârşitul secolului al XVIII - lea, proclamarea independenţei coloniilor engleze din America de Nord şi Revoluţia franceză.

            Aceste evenimente au fost urmate de adoptarea „Declaraţiei de independenţă a Statelor Unite ale Americii” la 4 iulie 1776 şi a „Declaraţiei drepturilor omului şi cetăţeanului” din anul 1789.

            Cu privire la valoarea juridică a acestor declaraţii, s-a constatat, potrivit unei opinii, că ele au fost concepute ca având valoare mai mică decât o constituţie, fiind „destinate să aibă un caracter proclamativ şi, prin urmare, să formuleze reguli fără caracter juridic propriu-zis, adresându-se tuturor timpurilor şi întregului gen uman; ele nu urmăreau să stabilească norme susceptibile de a fi transpuse deîndată în realitate” 5.

            Conform unei alte păreri exprimate în literatura de specialitate 6, „Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului” din anul 1789 reprezintă o parte a „blocului constituţional”, în care sunt incluse preambulul Constituţiei din anul 1946 şi Constituţia din anul 1958, cu revizuirile ulterioare.             Prin urmare, Declaraţia din anul 1789 este un act cu valoare constituţională, ale cărui dispoziţii constituie un reper de bază în realizarea controlului de conformitate a conţinutului legilor cu drepturile şi libertăţile enunţate în acest document.

            (Cf. 2. RIVERO, Jean, Les libertés publiques, PUF, Thémis, tome I, 8 ème édition, 1997, p. 22 - 28;

            3. SUDRE, Frédéric, Dreptul european şi internaţional al drepturilor omului, Ed. Polirom, Iaşi, 2006, p. 12;

            4. BÎRSAN, Corneliu, Convenţia europeană a drepturilor omului, Comentariu pe articole, Drepturi şi libertăţi, vol. I, Ed. C.H.Beck, Bucureşti, 2005, p. 10 - 11;

            5. MURARU, Ioan, TĂNĂSESCU, Elena, Simina, Drept constituţional şi instituţii politice, vol. I, ediţia a XI - a, Ed. All Beck, Bucureşti, 2003, p. 140 - 145;

            6. VRABIE, Genoveva, Les „droit de l’homme” et les „droits du citoyen”. Contribution à la clarification des concepts, în Etudes de droit constitutionnel, Ed. Institutul European, Iaşi, 2003, p. 17;

            7. DRĂGANU, Tudor, Declaraţiile de drepturi ale omului şi repercusiunile lor în dreptul internaţional public, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 1998, p. 107;

            8. ROUSSEAU, Dominique, Le régime politique de la France, dans «Les régimes politiques de l’U.E. et de la Roumanie», Regia Autonomă «Monitorul Oficial», Bucureşti, 2002, p. 155, Declaraţiile de drepturi enunţate anterior au constituit puncte de referinţă în adoptarea „Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite 7, la 10 decembrie 1948).

            Acest ultim document menţionat, punând în valoare importanţa dreptului la viaţă, îl prevede chiar în art. 3: „orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale”.

            El este urmat de adoptarea, în anul 1966, a Pactului Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, intrat în vigoare în anul 1976 şi care stipulează în art. 6 că „dreptul la viaţă este inerent persoanei umane”. Acest pact nu interzice pedeapsa cu moartea, însă stabileşte o serie de condiţii şi limitări în paragrafele 2, 4, 5, 6 din art. 6.

            Acestea din urmă se aplică în statele în care pedeapsa cu moartea nu a fost abolită şi el nu poate fi invocat pentru a împiedica sau întârzia abolirea pedepsei capitale.

            Pentru a se pronunţa pedeapsa cu moartea trebuie îndeplinite mai multe condiţii: faptele pentru care se poate pronunţa pedeapsa cu moartea sunt cele mai grave; condamnarea să se facă cu respectarea legislaţiei în vigoare în momentul săvârşirii crimei; legislaţia în cauză să nu contravină dispoziţiilor Pactului şi celor ale Convenţiei pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid; pedeapsa să fie pronunţată printr-o hotărâre a unei instanţe judecătoreşti competente; persoana împotriva căreia se pronunţă condamnarea să nu fi avut vârsta sub 18 ani la data săvârşirii crimei.

            S-au stabilit, de asemenea, condiţii cumulative privind executarea pedepsei capitale: hotărârea judecătorească de condamnare să fie definitivă; sentinţa capitală să nu poată fi executată împotriva femeilor însărcinate; orice condamnat la moarte are dreptul de a solicita graţierea sau comutarea pedepsei; amnistia, graţierea sau comutarea pedepsei cu moartea pot fi acordate în orice caz.

            Dacă o persoană a fost condamnată la pedeapsa capitală şi nu este îndeplinită o condiţie cu privire la executarea acestei pedepse, ea nu va putea fi pusă în aplicare.

            De asemenea, condiţiile cerute pentru executarea sentinţei capitale vor trebui corelate şi cu celelalte drepturi consacrate în Pact – dreptul la un proces echitabil, dreptul la legalitatea incriminării şi a pedepsei penale 8.

            Abordarea, dezbaterea şi soluţionarea acestei chestiuni pe plan internaţional

            Un alt moment important în reglementarea şi protecţia dreptului la viaţă îl constituie, pe plan internaţional, al doilea Protocol facultativ al Pactului Internaţional privind drepturile civile şi politice vizând abolirea pedepsei cu moartea, adoptat printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU la 15 decembrie 19899.

            Acest document prevede că abolirea pedepsei cu moartea „contribuie la promovarea demnităţii şi dezvoltării progresive a drepturilor omului” 10, fiind în conformitate cu prevederile internaţionale anterioare în materie.

            Se stabileşte, astfel, că „nici o persoană aflată sub jurisdicţia unui stat parte la prezentul Protocol facultativ nu va fi executată şi fiecare stat parte va lua toate măsurile necesare pentru abolirea pedepsei cu moartea pe teritoriul aflat sub jurisdicţia sa”.

            În ceea ce priveşte poziţia statelor părţi la acest protocol, nu se va admite nici o rezervă la acest document, în afară de rezerva formulată cu ocazia ratificării sau aderării, prevăzându-se aplicarea pedepsei cu moartea în timp de război, în urma unei condamnări pentru o crimă cu caracter militar de o gravitate extremă, comisă în timp de război (art. 2).

            Convenţia relativă la drepturile copilului din anul 1989 intrată în vigoare în anul 1990 prevede că pedeapsa capitală nu trebuie să fie pronunţată pentru infracţiunile săvârşite de persoane în vârstă de mai puţin de 18 ani (art. 37).

            Trebuie menţionată, în contextul analizei subiectului supus dezbaterii, şi organizarea, la Strabourg, în perioada 21 - 23 iunie 2001, a primului Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, în cadrul căruia s-a adoptat Declaraţia finală a Congresului, în care s-a precizat că

            (Cf. 9. NICIU, Marţian, Marcu, Viorel, Diaconu, Nicoleta, Purdă, Nicolae, Macarovschi, Laura, Culegere de documente de drept internaţional public, vol. II, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 1997, p. 4;

            10. POPESCU, Corneliu, Liviu, Primul Congres Mondial împotriva pedepsei cu moartea, în „Revista Română de Drepturile Omului” nr. 21/2001, p. 78;

            11. Acesta a fost ratificat de România prin Legea nr. 7 din 25 ianuarie 1991, publicată în M.O. nr. 18 din 26 ianuarie 1991;

            12. NICIU, Marţian, op. cit., p. 39) „pedeapsa cu moartea semnifică triumful răzbunării asupra justiţiei şi violează primul drept al fiecărei fiinţe umane, dreptul de a trăi”.

            Se solicită abolirea universală a pedepsei cu moartea; se cere, de asemenea, ca statele să ratifice convenţiile şi tratatele internaţionale şi regionale în favoarea abolirii şi să suprime pedeapsa cu moartea din legislaţia naţională. Se doreşte să nu se poată pronunţa o condamnare la moarte a persoanelor cu deficienţă mintală, precum şi a persoanelor minore la momentul săvârşirii faptelor.

            În acest apel nici un stat care a abolit sau care nu mai practică pedeapsa cu moartea nu trebuie să procedeze la extrădări către ţări care aplică pedeapsa cu moartea atunci când există riscul ei şi aceasta indiferent care ar fi asigurările primite.

            Se doreşte, de asemenea, asumarea unui angajament de a instaura o zi mondială pentru abolirea pedepsei cu moartea şi sunt chemate toate statele pentru luarea tuturor iniţiativelor care să contribuie la adoptarea de către Naţiunile Unite a unui moratoriu mondial al execuţiilor, în perspectiva abolirii universale.

            În afara documentelor cu caracter internaţional prezentate mai sus, se pot aminti şi acte cu caracter regional ce au fost elaborate în domeniul drepturilor omului. Protecţia drepturilor omului este realizată la nivel european prin trei sisteme instituţionale distincte: Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

            La nivelul Uniunii Europene, Tratatul instituind Comunitatea Europeană 11 (versiunea consolidată) nu face referire expresă la dreptul la viaţă, ci prevede doar în art. 2 că unul din scopurile Comunităţii este acela de a promova creşterea nivelului şi calităţii vieţii.

            Nici Tratatul asupra Uniunii Europene 12 nu reglementează, în mod expres, dreptul la viaţă, însă dispune că „Uniunea respectă drepturile fundamentale, aşa cum sunt garantate de Convenţia europeană de apărare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 şi aşa cum acestea rezultă din tradiţiile constituţionale comune statelor membre, ca principii generale de drept comunitar”.

            Spre deosebire de cele două tratate de bază ale Uniunii Europene enunţate mai sus, Carta Drepturilor Fundamentale 13 interzice pedeapsa cu moartea, fără nici un fel de excepţie: „nimeni nu poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea, nici executat (art. 2, paragraf 2); „nimeni nu poate fi îndepărtat de pe un teritoriu, expulzat sau extrădat spre un stat unde există un risc serios de fi supus pedepsei cu moartea” (art. 19, paragraf 2).

            Tot în Europa a fost adoptată, în 1950, în cadrul Consiliului Europei, Convenţia pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale 14 care prevede o serie de limitări şi condiţionări în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea.

            De asemenea, dispoziţii în acest domeniu sunt cuprinse şi în Protocolul adiţional nr. 6 privind abolirea pedepsei cu moartea, precum şi în Convenţia europeană de extrădare.

            În acest sens, Convenţia europeană a drepturilor omului – adoptată în anul 1950 şi intrată în vigoare în anul 1953 – consacră dreptul la viaţă în art. 215, dar nu 11 Tratatul instituind Comunitatea Europeană (versiunea consolidată) a fost publicat în J.O. nr. C 325 din 24 decembrie 2002 12 Tratatul asupra Uniunii Europene (versiunea consolidată) a fost publicat în J.O. nr. C 325 din 24 decembrie 2002 13 Carta Drepturilor Fundamentale a fost inclusă, ca parte constitutivă, în “Tratatul de Reformă a Uniunii Europene” adoptat în decembrie 2007, la Lisabona 14 Organismele create pe baza Convenţiei pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale au fost Comisia europeană a drepturilor omului (care şi-a încetat activitatea în anul 1998, prin adoptarea Protocolului 11 la Convenţia europeană a drepturilor omului) şi Curtea europeană a drepturilor omului 15.

            Aplicarea art. 2 din Convenţie de către Curtea europeană a drepturilor omului a determinat existenţa unei bogate jurisprudenţe în acest domeniu: Hotărârea din 14 februarie 2002, Cauza Orak c. Turcia (decesul persoanei arestate); Hotărârea din 14 mai 2002, Cauza Semse Onen c. Turcia (anchetă privind decesul unei persoane); Hotărârea din 30 noiembrie 2004, cauza Oneryildiz c. Turcia (absenţa unei protecţii adecvate, apte să apere dreptul la viaţă); Hotărârea din 20 decembrie 2004, Cauza Makaratzis c. Grecia (neîndeplinirea de către stat a obligaţiei de a proteja viaţa reclamantului), în (Cf. 12. POPESCU, Corneliu, Liviu, Jurisprudenţa Curţii Europene a drepturilor Omului (1999 - 2002), Ed. All Beck, Bucureşti, 2003) şi interzice pedeapsa capitală, ci prevede că pentru pronunţarea şi executarea unei sentinţe capitale este necesară îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii: să fie vorba de o infracţiune; legea să prevadă sancţionarea respectivei infracţiuni cu pedeapsa capitală; pedeapsa capitală să fie aplicată de o instanţă judecătorească. Art. 15 consacră şi faptul că dreptul la viaţă este un drept de la care se poate deroga în caz de război sau de alt pericol public ameninţând viaţa naţiunii.

            În aceeaşi ordine de idei, Protocolul adiţional nr. 6 la Convenţia europeană a drepturilor omului privind abolirea pedepsei cu moartea – adoptat în anul 1983 şi intrat în vigoare în anul 1985 – dispune în art. 1 că nimeni nu poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea şi nici executat. Se mai precizează că statele părţi au facultatea de a prevedea în legislaţia lor naţională pedeapsa cu moartea pentru acte comise în timp de război sau de pericol iminent de război, cu respectarea simultană a mai multor condiţii: să fie vorba de acte comise în timp de război sau de pericol iminent de război; pedeapsa capitală să fie prevăzută de legislaţia naţională; pedeapsa cu moartea să fie aplicată în cazurile prevăzute de state potrivit dispoziţiilor cuprinse în legislaţia naţională; comunicarea către secretarul general al Consiliului Europei a dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia naţională.

            Se impune, de asemenea, şi respectarea tuturor condiţiilor din art. 2 al Convenţiei referitoare la pedeapsa cu moartea. Convenţia europeană de extrădare – adoptată în anul 1957 şi intrată în vigoare în anul 1960 – prevede că, dacă fapta pentru care se solicită extrădarea este pedepsită cu moartea de legea statului solicitant, iar această pedeapsă nu figurează în legislaţia statului solicitat ori ea nu mai este în general executată, atunci extrădarea nu poate fi acordată decât cu condiţia ca statul solicitant să dea asigurări considerate suficiente de statul solicitat că pedeapsa capitală nu va fi executată.

            După cum în mod just s-a subliniat în literatura juridică 16, aceste dispoziţii nu exclud condamnarea la moarte a unei persoane extrădate, ci neexecutarea acestei pedepse.

            În cadrul OSCE s-au adoptat o serie de documente ce au legătură cu pedeapsa cu moartea.

            Astfel, în Documentul Reuniunii de la Viena din anul 1989 se constată că unele state europene au abolit pedeapsa cu moartea şi că în statele ce mai menţin pedeapsa capitală, aceasta se poate pronunţa doar cu respectarea unor condiţii cumulative: să fie vorba de crimele cele mai grave; pedeapsa să fie pronunţată potrivit legislaţiei în vigoare la momentul săvârşirii infracţiunii; să fie respectate angajamentele internaţionale ale statului.

            Statele se angajează să coopereze în acest domeniu în cadrul organizaţiilor competente. Documentul Reuniunii de la Copenhaga a Conferinţei asupra dimensiunii umane (1990) şi Documentul Reuniunii de la Moscova a Conferinţei asupra dimensiunii umane (1991) iau în discuţie toate actele adoptate la nivel european în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea, măsurile adoptate de diferitele state în vederea abolirii pedepsei cu moartea şi activităţile iniţiate de unele ONG-uri.

            Deciziile de la Helsinki (1992) consacră angajamentele luate de statele participante referitoare la pedeapsa cu moartea prezente în documentele mai sus menţionate.

            Pe continentul american, în baza Convenţiei americane a drepturilor omului din anul 1969, au fost constituite Comisia interamericană a drepturilor omului şi Curtea interamericană a drepturilor omului.

            Cu privire la pedeapsa cu moartea, s-au elaborat Convenţia americană relativă la drepturile omului adoptată în anul 1969 şi intrată în vigoare în anul 1978 şi Protocolul adiţional la Convenţia americană relativă la drepturile omului pentru abolirea pedepsei cu moartea adoptat în anul 1990 şi intrat în vigoare în anul 1991.

            Astfel, Convenţia consacră şi garantează dreptul la viaţă în art. 4 şi prevede anumite condiţii cumulative privind aplicarea şi executarea pedepsei cu moartea.

            Protocolul adiţional la această convenţie prevede în mod expres interzicerea pedepsei cu moartea, dispunându-se menţinerea acesteia de către statele-părţi numai în timp de război, cu respectarea unor condiţii cumulative.

            (Cf. 14. POPESCU, Corneliu, Liviu, Jurisprudenţa Curţii Europene a drepturilor Omului(2004), Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2006; 15. POPESCU, Corneliu, Liviu, op. cit., p. 81).

            Referitor la tema în discuţie, în cadrul Ligii Statelor Arabe a fost adoptată în anul 1994 Carta arabă a drepturilor omului, care nu interzice pedeapsa cu moartea, dar prevede îndeplinirea simultană a mai multor condiţii în cazul pronunţării şi executării acesteia: pedeapsa cu moartea nu poate fi pronunţată decât pentru infracţiunile grave de drept comun; pedeapsa cu moartea nu poate fi pronunţată pentru o crimă politică; pedeapsa cu moartea nu poate fi aplicată persoanelor în vârstă de mai puţin de 18 ani, femeilor însărcinate până în momentul naşterii şi mamelor care alăptează până la expirarea a doi ani de la naşterea copilului; orice condamnat la moarte are dreptul să solicite graţierea sau comutarea pedepsei.

            Prevederea şi garantarea dreptului la viaţă în legislaţia românească

            Apărarea dreptului la viaţă a stat şi în atenţia legiuitorului român.

            Astfel, a fost elaborat Decretul - Lege nr.6/1990 privind abolirea pedepsei cu moartea pentru modificarea şi abrogarea unor prevederi din Codul penal şi alte acte normative 17, acest act juridic fiind contrar legislaţiei din perioada comunistă.

            Potrivit unei statistici, între 1980 şi 1989, au fost condamnate la moarte 57 de persoane, majoritatea fiind graţiate 18.

            În cazul în care s-ar fi menţinut pedeapsa cu moartea în legislaţia românească şi după revoluţia din anul 1989, ar fi putut fi condamnaţi la moarte aproximativ 100 de infractori ce au comis fapte deosebit de grave, în condiţiile creşterii criminalităţii în România 19.

            Fiind vorba de un drept fundamental al omului ce ocupă o poziţie superioară în ierarhia valorilor, dreptul la viaţă este reglementat, după cum este şi firesc, la nivel de act fundamental.

            Astfel, (Cf. 16. Constituţia României din anul 1991 revizuită în anul 2003) cuprinde dispoziţii relevante în acest domeniu. Art. 22 prevede şi garantează dreptul la viaţă şi la integritate psihică şi fizică, stipulând, de asemenea, interzicerea pedepsei cu moartea.

            În acelaşi sens, art. 11 prevede că ratificarea tratatelor internaţionale încheiate de România determină includerea acestora în legislaţia internă.

            Articolul menţionat trebuie coroborat cu art. 20 din Constituţie ce cuprinde dispoziţii speciale care vizează interpretarea şi aplicarea prevederilor constituţionale privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor în conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

            În cazul unor discordanţe între acestea din urmă şi legislaţia internă, se vor aplica cu prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile 20.

            Pe plan internaţional, România şi-a exprimat consimţământul de a respecta dispoziţiile Pactului internaţional relativ la drepturile civile şi politice (1974), ale Protocolului facultativ la Pactul internaţional relativ la drepturile civile şi politice vizând abolirea pedepsei cu moartea (1991), ale Convenţiei europene a drepturilor omului (1994) şi ale Protocolului adiţional nr. 6 la Convenţia europeană a drepturilor omului privind abolirea pedepsei cu moartea (1994).

            De asemenea, statul român a participat la toate reuniunile pe această temă desfăşurate în cadrul OSCE, finalizate cu adoptarea unor documente menţionate anterior.

            În conformitate cu poziţia exprimată de statul român în legile de ratificare a diferitelor documente cu caracter internaţional menţionate mai sus, şi pe plan intern există reglementări referitoare la dreptul la viaţă, într-o serie de acte normative.

            Astfel, (Cf. 17. Legea nr. 123/2001) 21 privind regimul străinilor din România prevede că măsura expulzării nu se dispune, iar în cazul în care a fost dispusă nu poate fi executată decât dacă există temeri justificate că viaţa străinului este pusă 17 Publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 4 din 8 ianuarie 1990;

            18. STĂNESCU, Florin, Alexandru, Un anacronism: pedeapsa cu moartea, în „Criminalistica” nr. 4, Bucureşti, iulie 2000, p. 29;

            19. România Liberă din 29 aprilie 1994 20 Art. 20 din Constituţia României din anul 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr.429/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 758 din 29 octombrie 2003 şi republicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003; Publicată în

            20. Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 168 din 3 aprilie 2001;

            21. în pericol în statul în care urmează a fi expulzat (art. 22).

            De asemenea, Legea nr. 296/2001 privind extrădarea 22 dispune că, dacă fapta pentru care se cere extrădarea este pedepsită cu moartea de legea statului solicitant, extrădarea nu va putea fi acordată decât cu condiţia ca statul respectiv să dea asigurări considerate ca îndestulătoare de statul român că pedeapsa capitală nu se va executa, urmând să fie comutată. Ordonanţa Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România 23 prevede că protecţia umanitară condiţionată se poate acorda străinului care nu îndeplineşte condiţiile pentru acordarea statutului de refugiat, dar care dovedeşte că în ţara sa de origine a săvârşit fapte pentru care riscă o condamnare la pedeapsa cu moartea, cu condiţia ca legea ţării sale să prevadă pedeapsa cu moartea pentru acele fapte şi pedeapsa să îi fie aplicată.

            Pedeapsa cu moartea – argumente pro şi contra

            Potrivit opiniilor exprimate în literatura de specialitate 24, sintagma „dreptul la viaţă” are în constituţiile statelor două înţelesuri.

            Astfel, în accepţiunea restrânsă, „dreptul la viaţă priveşte viaţa persoanei numai în sens fizic”, iar în accepţiunea largă dreptul la viaţă vizează „viaţa persoanei privită ca un univers de fenomene, fapte, cerinţe şi dorinţe ce se adaugă, permit şi îmbogăţesc existenţa fizică”.

            În demersul nostru avem în vedere dreptul la viaţă în sens restrâns.

            Având în vedere că dreptul la viaţă este drept esenţial al omului, poziţiile adoptate de către state în legătură cu acest drept fundamental urmăreau fie menţinerea pedepsei cu moartea prin suprimarea acestui drept fundamental, fie abolirea pedepsei capitale prin înlocuirea ei cu pedeapsa închisorii pe viaţă.

            Aceste viziuni diferite au fost susţinute cu argumente foarte variate de sociologi, filosofi, politicieni, scriitori, penalişti, criminologi, penologi, creându-se, astfel, o diversitate de şcoli şi curente.

            Pentru a realiza o analiză pertinentă a temeiurilor ce susţin menţinerea pedepsei capitale sau abolirea ei, considerăm că se impune prezentarea succintă a trăsăturilor specifice pedepsei cu moartea 25.

            Astfel, caracteristica principală a acestei pedepse vizează suprimarea vieţii, pedeapsa cu moartea fiind, astfel, o pedeapsă privativă de libertate.

            De asemenea, pedeapsa cu moartea este o pedeapsă corporală, deci se referă la persoana omului în ceea ce priveşte integritatea corporală.

            Această pedeapsă este una eliminatorie, prin aceasta individul fiind înlăturat din societate.

            În acelaşi timp, pedeapsa capitală este o pedeapsă ireparabilă în situaţia în care ar fi fost stabilită în mod greşit şi poate avea doar efect preventiv general, fiind lipsită de efectul prevenţiei speciale.

            Argumente prin care se susţine menţinerea pedepsei cu moartea

            În literatura juridică au fost aduse o serie de argumente pentru menţinerea pedepsei cu moartea. Unul dintre acestea se referă la datele oferite de statistica judiciară prin care se încearcă a se sublinia că înlăturarea acestei pedepse din legislaţia internă a unor state a dus la o creştere alarmantă a criminalităţii 26.

            Ca exemplu, se oferă informaţiile furnizate pe această temă în S.U.A, unde 38 de state mai practică pedeapsa cu moartea şi unde rata criminalităţii în ultimii ani a scăzut, fiind mai mică decât cea din anul 1960.

            Trebuie menţionat, însă, că aceste argumente nu s-au bazat pe informaţii certe, existând şi informaţii contrare, în sensul creşterii criminalităţii în statele ce au menţinut pedeapsa capitală. În aceeaşi ordine de idei, specialiştii în domeniu 27 au afirmat că

            (Cf. 22. Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 18 iunie 2001;

            23. Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din 3 septembrie 2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 323/2001 pentru aprobarea O.G. nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 342 din 27 iunie 2001;

            24. CONSTANTINESCU, Mihai, IORGOVAN, Antonie, MURARU, Ioan, TĂNĂSESCU, Elena, Simina, Constituţia României revizuită, Ed. All Beck, Bucureşti, 2004, p. 36;

            25. POENARU, Ion, Pedeapsa cu moartea, Pro sau contra?, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 1994, p. 16-20;

            26. BELIŞ, Vladimir, PĂTRU, Adriana, Despre pedeapsa capitală şi criminalitate în România, în „Criminalistica”nr.3, Bucureşti, 2000, p. 7;

            27. STĂNESCU, Florin, Alexandru, op. cit., p. 29) cel mai important este ca ştiinţele criminalistice să demonstreze că nu există crimă sau delict care să nu fie descoperite, fiind esenţială studierea cauzelor reale ale criminalităţii şi eradicate.

            Un alt argument în favoarea menţinerii şi aplicării pedepsei cu moartea îl constituie efectul puternic intimidant ale acestei pedepse, deoarece prin aplicarea pedepsei cu moartea se contribuie la apărarea unei întregi comunităţi împotriva infracţiunilor celor mai grave şi împotriva infractorilor celor mai periculoşi.

            Efectul intimidant al pedepsei capitale apare mult mai pregnant în cazul pronunţării şi executării acestei pedepse în public.

            Caracterul secret al executării pedepsei capitale a dus la scăderea efectului pedepsei cu moartea.

            De asemenea, efectul intimidant al pedepsei capitale poate fi dedus şi din aplicarea acesteia în cazul unor infracţiuni extrem de periculoase şi cu consecinţe foarte grave, cum ar fi: omorul, trădarea şi spionajul în timp de război.

            Deşi nu poate fi negat efectul puternic intimidant al pedepsei cu moartea, totuşi unii autori 28 au afirmat că „forţa intimidantă a pedepsei nu este decât o prezumţie, dacă nu o speranţă şi chiar mai puţin, o ficţiune”.

            Fiind în favoarea menţinerii pedepsei cu moartea, antiaboliţioniştii susţin că numai prin punerea în practică a acestei pedepse se poate cauza infractorului un rău egal cu cel produs prin fapta sa.

            O asemenea poziţie nu mai poate fi acceptată astăzi dacă avem în vedere că pedeapsa cu moartea implică o anume răspundere pentru fiecare condamnare şi pentru fiecare execuţie, această pedeapsă fiind „o chestiune a conştiinţei şi a promovării culturale a societăţii” 29.

            Concluzia a fost că „pedeapsa cu moartea nu este, deci, un drept, ...ci un război al naţiunii împotriva unui cetăţean, ea considerând necesară şi utilă distrugerea fiinţei lui, dar, dacă se va demonstra că moartea nu este nici utilă, nici necesară, cauza umanităţii va învinge” 30.

            Pe linia acestei argumentări, se susţine că pedeapsa cu moartea nu seamănă cu o pedeapsă, ci mai mult cu o răzbunare.

            Adeseori se dovedeşte că a lăsa pe cineva în viaţă este o pedeapsă mai grea decât moartea.

            Potrivit sondajelor efectuate în diferite ţări, opinia publică este în favoarea menţinerii pedepsei cu moartea, întrucât acest fapt determină un sentiment individual şi colectiv de securitate în cadrul unei societăţi 31.

            Este relevantă, în acest context, şi atitudinea poliţiei de menţinere a pedepsei cu moartea, pentru că se consideră că doar ameninţarea cu pedepasa capitală îi reţine pe condamnaţii la închisoarea pe viaţă să nu organizeze revolte sau dezordini în închisorile americane.

            Un alt argument în favoarea pedepsei cu moartea îl constituie dificultatea de înlocuire a acesteia cu o altă pedeapsă atunci când s-ar pune problema suprimării ei.

            Această motivaţie a fost răsturnată de practica existentă în legislaţia a numeroase state din lume care au înlocuit pedeapsa capitală cu pedeapsa închisorii pe viaţă: munca grea (forţată) în Germania şi Belgia; ergastolo, (ce implică interzicerea de a mai vedea vreodată o persoană) în Italia, unde în anul 1973 pedeapsa cu moartea este înlocuită cu închisoarea pe o durată de maximum 40 de ani; închisoarea riguroasă pe viaţă în Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Australia, Noua Zeelandă şi în alte state.

            Se pune problema chiar de a reduce şi pedeapsa închisorii pe viaţă, pentru că menţinerea acesteia înseamnă „a demoraliza pe un condamnat atunci când nu-i oferi nici un stimulent pentru a se strădui să devină mai bun” 32.

            Argumente contra menţinerii pedepsei cu moartea

            Argumentele care susţin menţinerea pedepsei cu moartea au fost pe larg dezbătute şi combătute de către cei care sunt împotriva acestei orientări.

            Astfel, o primă motivaţie se referă la caracterul injust şi inuman al pedepsei cu moartea, precizându-se că viaţa este atributul cel mai de preţ al omului, care, odată suprimat, nu mai poate fi redat.

            Se porneşte, astfel, de la respectul

            (Cf. 28. ANCEL, M., Le problème de la peine de mort, în „Revue de droit penal et de criminologie” nr.5, Bruxelles, 1964, p. 388, apud la Poenaru, I., op. cit., p. 117;

            29. POENARU, I., op. cit., p. 96;

            30. UDREA, Mihai, Drepturile omului şi pedeapsa capitală, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 70;

            31. POENARU, I., op. cit., p. 123;

            32. TANOVICEANU, I., Tratat de drept şi procedură penală, vol III, Bucureşti, 1925, p. 144) datorat vieţii şi demnităţii persoanei umane, fiind fondat, în dreptul penal, pe principiul umanismului dreptului penal.

            De asemenea, în literatura juridică 33 se pune accent pe caracterul injust şi inuman al pedepsei cu moartea, avându-se în vedere că în justiţie nu poate exista convingerea că pedeapsa cu moartea a fost aplicată întotdeauna infractorilor celor mai periculoşi pentru societate.

            De asemenea, s-a afirmat că menţinerea pedepsei cu moartea este periculoasă, pentru că ea implică violenţa, iar societatea modernă are suficiente modalităţi de a-şi apăra indivizii altfel decât prin suprimarea vieţii celor care au comis infracţiuni foarte grave.

            Caracterul injust şi inuman al pedepsei cu moartea poate fi demonstrat şi prin argumente de tip religios şi moral sau etic.

            Astfel, poate fi invocată religia creştină care nu permite suprimarea vieţii unui om de către altul sau de către un anumit organ competent dintr-o comunitate.

            Pe de altă parte, faptul că se plăteşte cu aceeaşi monedă cuiva care a ucis, acest lucru ne face şi pe noi mai răi, în nici un caz mai buni.

            Existenţa erorilor şi înscenărilor judiciare de-a lungul timpului constituie o motivaţie foarte puternică pentru aboliţionişti, care se bazează pe caracterul ireparabil al pedepsei cu moartea şi pe ireversibilitatea fenomenului morţii.

            Întotdeauna erorile sau înscenările judiciare au produs revoltă în conştiinţa colectivă a maselor, iar reabilitarea post mortem ori acordarea unor drepturi sau despăgubiri familiei celui executat pe nedrept nu au constituit soluţii viabile, accentuându-se consecinţele ireparabile ale suprimării vieţii.

            De asemenea, aplicarea pedepsei cu moartea pe considerente rasiale constituie un temei al poziţiei adoptate de unii specialişti în dreptul penal, ce remarcau această practică în S.U.A în perioada 1930 - 1963 şi în anul 1966 în Republica Sud Africană, unde politica de apartheid era considerată politică oficială a statului.

            A fost contestată vehement de aboliţionişti şi menţinerea pedepsei capitale în cazul infracţiunilor politice sau religioase. S-a subliniat, în acest sens, că un adversar politic trebuie învins prin forţa argumentelor invocate şi nu prin condamnarea lui la moarte, deci prin înlăturarea lui din societate.

            În cazul săvârşirii unor infracţiuni religioase, se consideră că trebuie să existe o pondere între gravitatea infracţiunii comise şi sancţiunea ce se aplică pentru aceasta, în nici un caz neadmiţându-se punerea în practică a pedepsei capitale.

            Orientări actuale privind pedeapsa cu moartea

            Aplicarea pedepsei cu moartea pentru anumite infracţiuni

            De obicei, pedeapsa capitală prevăzută de legislaţia statelor poate fi înlocuită cu o pedeapsă privativă de libertate sau, atunci când este instituită ca pedeapsă obligatorie unică, ea poate fi influenţată de o serie de elemente care vizează persoana infractorului sau de unele considerente de fapt.

            Printre infracţiunile contra siguranţei interne şi externe a statului pentru care se aplică pedeapsa cu moartea, cele mai cunoscute sunt trădarea şi spionajul săvârşite fie în timp de război, fie pe timp de pace.

            În Grecia, pedeapsa capitală este obligatorie pentru crime împotriva integrităţii naţionale. Pedeapsa cu moartea va fi pusă în aplicare în cazul trădării în Australia, Bulgaria, Canada, Filipine, Ghana, Indonezia, India, Iran, Irak, Pakistan, Polonia, Egipt, Republica Sud-Africană, Sri Lanka, S.U.A (în 23 de state federate).

            Comiterea infracţiunii de spionaj determină pedeapsa capitală în: Iran, Maroc, Salvador, Spania, Turcia, Egipt, SUA şi alte state.

            O serie de infracţiuni ce vizează siguranţa internă a statului, cum sunt rebeliunea armată, insurecţia, conspiraţia împotriva statului, atentatul la viaţa şefului de stat sunt sancţionate cu pedeapsa cu moartea în mai multe state, precum: Australia, Bulgaria, Guatemala, Indonezia, Iran, Laos, Maroc, Pakistan, Sudan, Turcia.

            Comiterea crimelor de război, celor contra păcii şi omenirii au drept consecinţă aplicarea pedepsei cu moartea alternativ cu pedeapsa privativă de libertate în Bulgaria.

            O serie de infracţiuni ce se referă la viaţa, integritatea fizică sau libertatea persoanei, cum sunt omorul, violul, răpirea vor determina pedeapsa capitală în: Afganistan,

            (Cf. 33. POENARU, I., op. cit., p. 137 Australia, Canada, Filipine, Ghana, Guatemala, Iran, Irak, Liban, Maroc, Nigeria, Pakistan, Sri Lanka, Turcia, S.U.A (18 state federate), Republica Sud Africană).

            Modalităţi de executare a pedepsei cu moartea

            Modalităţile de executare a pedepsei cu moartea au fost multiple de-a lungul timpului, ele diferenţiindu-se de la un stat la altul.

            În prezent, se urmăreşte executarea pedepsei capitale fără a înjosi persoana condamnatului şi utilizând acele mijloace care să facă moartea mai uşor suportabilă.

            Astăzi, printre modalităţile cele mai cunoscute de executare a pedepsei cu moartea se pot cita: decapitarea, spânzurarea, împuşcarea, electrocutarea, gazarea sau injecţia letală.

            Primul dintre acestea mai este menţinut în: Arabia Saudită, Dahomey, Coasta de Fildeş, Laos.

            Spânzurarea s-a practicat îndeosebi în Marea Britanie şi fostele colonii ale acesteia. În S.U.A, la 6 august 1890, spânzurarea a fost înlocuită cu scaunul electric.

            Astăzi, se mai practică această modalitate de executare a pedepsei capitale în: Afganistan, Australia, Canada, Etiopia, Ghana, India, Indonezia, Irak, Iran, Japonia, Noua Zeelandă, Pakistan, Sri Lanka, Turcia.

            Împuşcarea, ca mod de punere în practică a pedepsei capitale, este prevăzută în unele legislaţii pentru săvârşirea unor infracţiuni cu caracter militar şi este întâlnită în: Argentina, Bulgaria, Camerun, China, Grecia, Mexic, Olanda, Peru, Senegal, Somalia.

            Electrocutarea a fost practicată în special în S.U.A şi a fost contestată ca metodă prin care se execută pedeapsa cu moartea, întrucât s-a constatat că, de la caz la caz, decesul nu se instala imediat, ci se impunea aplicarea mai multor şocuri electrice 34.

            Aceeaşi problemă s-a ridicat şi în cazul gazării, când este posibil ca moartea să nu survină instantaneu, ea depinzând de reactivitatea organismului.

            Concluzii

            Privind în ansamblu aspectele prezentate în această lucrare, se poate ajunge la o serie de concluzii ce se impun a fi subliniate.

            Astfel, dincolo de a susţine sau nu pedeapsa cu moartea, considerăm că trebuie să existe întotdeauna o echilibrare între gravitatea unei infracţiuni şi pedeapsa ce se aplică pentru comiterea acesteia.

            În acest fel se atinge scopul instituit prin pedeapsă.

            Societatea poate dispune de suficient de multe mijloace în afara pedepsei cu moartea, prin care să protejeze indivizii împotriva infracţiunilor celor mai grave şi împotriva infractorilor celor mai periculoşi.

            Pentru o mai mare eficienţă, trebuie să se analizeze atent adevăratele motive ce determină creşterea criminalităţii pentru a o înlătura pe cât posibil.

            Se impune a fi eficientizată şi activitatea poliţiei în găsirea criminalilor cărora e necesar să li se aplice sancţiuni severe.

            În acelaşi sens, ar putea fi organizate de diferite instituţii etatice anumite campanii prin care să se dialogheze cu cetăţenii şi să se menţină un permanent contact între aceştia şi stat, afirmându-se 35 că „societatea trebuie să fie preocupată de cultura, de educaţia şi comportamentul membrilor săi”.

            Din reglementările juridice la nivel naţional şi internaţional derivă, în mod cert, orientarea către abolirea pedepsei cu moartea în cele mai multe state ale lumii, întrucât acest curent contribuie la creşterea demnităţii umane, la punerea în evidenţă a importanţei drepturilor fundamentale, pedeapsa cu moartea neavând un loc legitim în sistemul penal al societăţilor democratice.

            Această idee a fost dezvoltată şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care consideră că „apărarea şi dezvoltarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale se bazează pe un regim politic într-adevăr democratic (...), pe o concepţie comună şi un respect comun al drepturilor omului” 36.

            (Cf. 34. BELIŞ, Vladimir, PĂTRU, Adriana, op. cit., p. 6;

            35. STĂNESCU, Florin, Alexandru, op. cit., p. 29;

            36. CEDH, 30 ianuarie 1998, Partie communiste unifié de Turquie et autres c/ Turquie, Recueil 1998-I, p. 45).

GENȚIANA GROZA: TANKA

$
0
0

 

Zumzet de bondari-

corolele florilor

dăruiesc nectar

            rând pe rând vin nuntașii

            la ospățul livezii

GENȚIANA GROZA: TANKA

$
0
0

 

Zumzet de bondari-

corolele florilor

dăruiesc nectar

            rând pe rând vin nuntașii

            la ospățul livezii

ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: LUME DE MÂNTUIALĂ. AMÂNDOI (23)

$
0
0

 

accentul ca un ac de seringă fărâmiţându-mi gestul

ridicarea mâinii mele spre tine. într-o zi,

cu infecţia ucigătoare pe care o port voi provoca

o combinare a acestei culori – la nimic nu folosesc

cifrele – cum spui. cu toţii chiriaşi ai propriilor

prezenţe – şi totuşi ne iubim în tihnă

studiaţi de nişte biete ghilimele –

reflexele noastre de ieri –

(noapte de noapte caut ceva în plimbările mele

zi de zi prind în agrafe copiile acestora goale.

dar nu-i ca în genunchii mei de prăbuşitor – trec

                zile şi ani se aude ceva descompunându-se)

MIRCEA DORIN ISTRATE: ÎMPRĂȘTIATE GÂNDURI

$
0
0

 

 

Plăcutele clipite-a tinereții

Le-am pus să-mi fie taină și-amintiri,

Și-n vremea când cărările vieții

S-or tot scurta, iar eu în opintiri

Sui-voi gâfâind și-mbujorat

Ce-a mai rămas din calea vieții mele,

Mă voi opri o clipă-n așteptat

Și-oi retrăi visările-mi rebele,

Iubirile și patimile cele

Ce-odat au fost a zilei desfătat.

 

De-or fi acelea ultime clipite

Din viața depănată în lumesc,

Uita-voi răul tot de dinainte

Și bucuros m-oi duce spre ceresc

La Tine Doamne milă să cerșesc

Ca-tunci cu juvenila asta minte

Nu ți-am cerut cu gându-mi tineresc,

Acol’ mă ține veacuri nesfârșite

Cu fata cea pe care o-ndrăgesc.

 

Mă-ntoarce dar ’napoi în tinerețe

Și lasă-mi dezlegate cele gânduri,

Să fie toate ’nalte și semețe,

Să ardă în genuni ca să învețe

Că nu-s pe lume calde jurăminte

De cât iubirii cele-i închinate,

Când simțurile-s vii și-adevărate

Și când rostirea vorbei, nu te minte

 

De ce nu-i totul cum a fost n-ainte:

Ce-a vorbă, vorbă, ce-l cuvânt onoare,

Smeritu-n toate bunele purtări

Pe-a vieții urcătoarele cărări,

Iară trădarea ce pe toți ne doare

Nici la un cap ce-avea-va lumânări

În veci de veci să n-aibă cea iertare.
De ce viața asta ne tot minte,

Și cu păcate dulci ne-ademenește,

Cu vorbe-mbietoare ne prostește

Și gândul nostru bun ni-l tot sucește

Vânzându-ne gogoși și-un bol cu linte?

george FILIP: ZEUL DE PIATRĂ

$
0
0

 

-poetei Mariana Gheorghe-

 

mângâierea mi-a bătut la uşă

când tocmai tocmeam o-nsurătoare.

tristă - a plecat cu ale sale

şi pe cuibul meu a nins cu soare.

 

s-a întors la poartă - mângâierea,

cu o floare...nu mă da uitării.

eram dus să îmi oblojesc trupul

cu sirene-n valurile Mării.

 

mângâierea s-a făcut nălucă

şi s-a dus să-i plângă taina munţii,

iar poetul...prost ca toamna - cerbii,

a mai strîns un rid pe cerul frunţii.

 

şi s-a dus niciunde mângâierea,

mângâierea a plecat niciunde;

spre  coeziuni  interstelare

şi-n valenţe...nu mai corespunde.

 

mângâiere e un pisc de munte.

uneori e doar o mascaradă

prin care poeţii fac chiolhanuri

şi nu ies în piaţă - la paradă.

 

un locotenent şi mângâierea

jucau zaruri - că intrase solda

şi-atunci...blânda cea răzbunătoare

a trişat...trişoare ca Isolda.

 

dar şi timpul - lacom ca o fiară,

s-a-nhăitat în taină cu durerea.

azi, spre cimitirul de pe munte,

calcă...bătrânică...mângâierea...


Paul Leibovici: Iașul tinereții

$
0
0

 

                                                                                

 

Cartierul ,,Căruțașilor,,a fost prima cunoștiință a mea cu vestitul și veșnicul tînăr,, Iași,,.De altfel ,după ce am travessat podul de lemn,pe sub care treceau lin apele, nu prea limpezi, ale Bahluiului, pașii se îngropau în bortele străduțelor cam înguste și întortocheate. Casele mi s-au părut cam pe aceeși măsură.Unele aveau în față garduri din șipci de lemn –cam negricioase,fapt care desemna bătrînețea acestora ,ascunzînd în spatele lor case cu acoperișuri ori de șindrilă ,ori de tablă pe care ici-colo erau semnele unor rădăcini de un verde brumăriu.Gospodinele harnice aranjaseră în fața prispelor de la intrare oale de lut din care țîșneau căpșoarele unor plante care dădeau să îmbobocească. Printre bolovani albi,prundișul răspîndit cu îndemănare de un vernil strălucitor ,răsăreau căpșoarele micuțe ,vesele ale ghioceilor și albăstrelele ,,Nu mă uita,, Ba chiar îmi furase privirea și nu mai puțin admirația pomilor cu ramuri tinere ,îmbobociți ,a căror tulpină era proaspăt văruite.Semn,că gospodari se pregăteau de primirea primăverii.Cu toată graba de a ajunge la adresa pe care o primisem de la un fost coleg de breaslă,mă opream din cînd în cînd ca să-mi odihnesc palmele obosite în care țineam geamandanul cu fel de fel de boarfe,lengerie proaspăt călcată,un costum pentru zile de sărbătoare,pantofi cu tălpi de cauciuc –văcsuiți chiar în momentul ultim al împachetării.Mînerul geamandanului fiind din tablă ,își lăsase imprimat modelul pe palma obosită,care devenise de un roșu –maroniu cu dungi adînc înfipte în piele.

Cînd deodată ,dintr-o parte mi-a sărit în fața privii o tablă îngustă pe care erau scrise două cuvinte:Strada CĂRUȚAȘILOR. Am lăsat valiza de carton să se odihnească, păstrînd cîte ceva din culoarea autentică,,maronie,,căci pe ici colo mînerul purta semnele roșietice ale sîngelui proaspăt imprimat.Mi-am scotocit buzunarele pînă ce-am dat de biletul cu scris caligrafic-al bunei mele cunoștiințe, ,,Familia Cilibi ,strada Căruțașilor 17 b,,

Din punctul la care m-am oprit ca să mă orientez ,nu prea am avut vreo îndoială că am nimerit în cartierul sus amintit.Plutea în atmosferă un miros care ,mie ca nou venit ,îmi producea o usturime străpungînd cu vilență deschiderile nasului, și coborînd în adîncuri dînd imbold poftei de îmbuca cîte ceva,dar mă îndemnam să –mi țin gura închisă.

În dreptul gardului vopsit cu var alb ,am tras o privire spre fereastra de pe zidul casei. Cîteva pătrate de sticlă de geam bine lustruite, încadrate în șipci albăstruie.Portița de la intrare larg deschisă ,iar în curtea pavată cu pietriș mărunt se cunoșteau urmele copitelor cailor și nu mai puțin al roților de la cotiuga stăpînului ,,domnul Cilibi,,.

Se vede că stăpîna casei m-a zărit,indentificîndu-mi intențiile căci, nu apucasem să ridic privirea cînd zmbetul viitoarei gazde ,a cărei păr brunet se lăsa întrezărit de sub broboada înflorată ,bine legată în creștet,lăsînd deschisă larg fruntea netedă-rozalie. Femeia mi-a luat valiza,iar eu am trecut pragul .Nici n-apucasem să mărecomand ,căci întrebările ei îmi străfulgerau creierul și așa obosit după o călătorie cu trenul ,,Pesonal,,care pe lîngă gîfîitul adînc –sgomotos ,mai împroșca spre compartimente ,cîte-un val de aer greu suportabil.

-Ești c-am lung ..apleacă capul ...apoi îmi puse valiza lîngă patul acoperit cu așternut alb,proaspăt înfățat din care parfumul curățeniei mă împinse la o primă frază:Madam..sunteți o gospodină aleasă.

-Lena..spune-mi pe nume:LENA.

2

În bucătărie era o măsuță acoperită cu o pînză de bumbac de un roz strălucitor,iar pe la colțuri erau brodate buchețele de flori galbene împrejmuite de frunze verzi. Castronul plin cu ciorbă ,se vede treaba că era pregătit pentru noul colocatar. Lena mă străpunse cu privirea ei focoasă îndemnîndu-mă :serviți cît e fierbinte...iar mămăliga e din făina noastră!Cînd o să poftești ,o să te ducem cu docarul pînă la marginea Iașului unde avem o halcă de pămînt pe care cultivăm...În timp ce sorbeam din ciorbă unde plutea și un os cu măduvă împrejmuit de carne. Ochi-mi lăcrămau din pricina vaporilor .Lena pregăti pe o farfurie lunguiață carnea rumenită iar în lingura adîncă de metal se legăna un os înfășurat cu carne, roșcat ,fierbinte a căror aburi îmi lățeau nările .

-Ia să ciocnim un păhărel în cinstea noului prieten!! Drept în momentul cu pricina, ușa se dădu deoparte și jupînul casei ,o figură de om zdravăn îmi înfruntă privirea și după ce-mi ură:Bun venit ,ridică paharul cu vin, în timp ce în cealaltă mînă ținea un boț din mămăliga a cărei parfum mă îndemnă să înfing lingura ,ca să-i simnt gustul ,de mi s-au deschis nările .Numai ce Lena răsturnă din ceaun pe placa de lemn, mămăliga din care țîșneau firicele de aburi parfumate .În timp ce înghițeam cu poftă ,gospodarul se vede treaba și el înfometat, lăsă să i se strecoare prin deschizătura guri,de unde se vedea strălucirea dinților albi ca zăpada, pîrjoala pe care i-o puse nevastă-sa în față. Un muget lung se făcu auzit dinspre curtea unde se aflau grajdul,magaziile ,grămezile cu fîn proaspăt acoprite de cîteva boarfe aruncate la întîmplare..

-Și mînzului io fi fost foame! Rosti jupînul în timp ce își înălță trupul robust,de atlet,și- îmi întinse mîna :eu sunt Marin ,bărbatul Lenei și tatăl a doi gemeni:Dan și Dana.

În timp ce-mi aranjam hainele în dulapul din colțul camerei ,cei doi gemeni îmi băteau în geam.Desigur,doreau să le dau atenție..să mă joc cu ei prin curte unde erau clai peste grămadă fel de fel de roți de bicicletă,cuburi ,cartoane colorate și multe altele!

Timpul nu-mi permitea să zăbovesc ascultînd povestirile lui Lena,care între timp își scoase basmaua lăsînd săi se vadă o coadă din părul abundent,clătinîndu-se peste umeri și spinarea dreaptă a tinerei femei.

Eram așteptat de colegii și prietenii locali.Am pornit-o în grabă,mai ales că clinchetul orologiului îmi dădu de veste că e ora trei după amiază.Neacșu,Cezar și colega Olga mă așteptau în fața Palatului,după cum ne înțelesesem.Era o zi de primăvară ieșeană,nu prea călduroasă dar, luminată de razele solare care dintr-un motiv sau altul ne îndemnară la glume și nu mai puțin la hohote de rîs cu poftă. Neacșu rămase ca pe vremea studenției.Din cînd în cînd ,arunca cîte o vorbă cu haz, o glumă care avea darul să ne descrețească frunțile.

Prima mea vizită la cotidianul local,apoi la revista lunară și la Biblioteca regională. Prin holul larg,împrejmuit de pereți împodobiți cu tablouri,și numeroase statui,era un dute-vino permanent. Acolo am regăsit cîțiva din colegii studenției.Și dacă tot ne-am îmbrățișat,fiecare aduse vorba despre cîte o năzdrăvăneală din diversele perioade ale tinereții. Getta,una din fostele colege ne-a invitat să sorbim o cafeluță. Unii au poftit o ,,o ceașcă de șeai (ceai)cu pătrățele de zahar și alămîie.Nu de alta dar acele ceasornicului –pendulei arătau orele ,șinși și șinși. Cu una,cu alta,din vorbă în vorbă cînd ne-am ridicat privirea spre acele ceasornicului-pendulei de pe perete, candelabrele în formă de lumînări ,distribuite pe pereții rotunjiți ,dăseau să lumineze .Se făcea ora plecării. Fiște care își luă ziua bună însoțite de îmbrățișări și cum nu? Pupicuri. Olga îmi pregătise o surpriză: cîteva

3

din articolele mele de prin gazetele în care publicasem:Informația Capitalei,Viața Nouă-de la Galați, apoi Tribuna de la Cluj și altele. M-oi fi îmbujorat ,mai ales cînd am simțit apropierea de cea pe care noi o consideram ,,prima vedetă a anului,,. Vedetă? Era și a rămas o,,inimoasă,,care avea darul de a împărții cu colegii și prietenii nu numai păreri,dar era săritoare la nevoie.

Ne-am dat o nouă întîlnire despre care o să vă povestesc ...pe curînd!!

Paul Leibovici: Iașul tinereții

$
0
0

 

                                                                                

 

Cartierul ,,Căruțașilor,,a fost prima cunoștiință a mea cu vestitul și veșnicul tînăr,, Iași,,.De altfel ,după ce am travessat podul de lemn,pe sub care treceau lin apele, nu prea limpezi, ale Bahluiului, pașii se îngropau în bortele străduțelor cam înguste și întortocheate. Casele mi s-au părut cam pe aceeși măsură.Unele aveau în față garduri din șipci de lemn –cam negricioase,fapt care desemna bătrînețea acestora ,ascunzînd în spatele lor case cu acoperișuri ori de șindrilă ,ori de tablă pe care ici-colo erau semnele unor rădăcini de un verde brumăriu.Gospodinele harnice aranjaseră în fața prispelor de la intrare oale de lut din care țîșneau căpșoarele unor plante care dădeau să îmbobocească. Printre bolovani albi,prundișul răspîndit cu îndemănare de un vernil strălucitor ,răsăreau căpșoarele micuțe ,vesele ale ghioceilor și albăstrelele ,,Nu mă uita,, Ba chiar îmi furase privirea și nu mai puțin admirația pomilor cu ramuri tinere ,îmbobociți ,a căror tulpină era proaspăt văruite.Semn,că gospodari se pregăteau de primirea primăverii.Cu toată graba de a ajunge la adresa pe care o primisem de la un fost coleg de breaslă,mă opream din cînd în cînd ca să-mi odihnesc palmele obosite în care țineam geamandanul cu fel de fel de boarfe,lengerie proaspăt călcată,un costum pentru zile de sărbătoare,pantofi cu tălpi de cauciuc –văcsuiți chiar în momentul ultim al împachetării.Mînerul geamandanului fiind din tablă ,își lăsase imprimat modelul pe palma obosită,care devenise de un roșu –maroniu cu dungi adînc înfipte în piele.

Cînd deodată ,dintr-o parte mi-a sărit în fața privii o tablă îngustă pe care erau scrise două cuvinte:Strada CĂRUȚAȘILOR. Am lăsat valiza de carton să se odihnească, păstrînd cîte ceva din culoarea autentică,,maronie,,căci pe ici colo mînerul purta semnele roșietice ale sîngelui proaspăt imprimat.Mi-am scotocit buzunarele pînă ce-am dat de biletul cu scris caligrafic-al bunei mele cunoștiințe, ,,Familia Cilibi ,strada Căruțașilor 17 b,,

Din punctul la care m-am oprit ca să mă orientez ,nu prea am avut vreo îndoială că am nimerit în cartierul sus amintit.Plutea în atmosferă un miros care ,mie ca nou venit ,îmi producea o usturime străpungînd cu vilență deschiderile nasului, și coborînd în adîncuri dînd imbold poftei de îmbuca cîte ceva,dar mă îndemnam să –mi țin gura închisă.

În dreptul gardului vopsit cu var alb ,am tras o privire spre fereastra de pe zidul casei. Cîteva pătrate de sticlă de geam bine lustruite, încadrate în șipci albăstruie.Portița de la intrare larg deschisă ,iar în curtea pavată cu pietriș mărunt se cunoșteau urmele copitelor cailor și nu mai puțin al roților de la cotiuga stăpînului ,,domnul Cilibi,,.

Se vede că stăpîna casei m-a zărit,indentificîndu-mi intențiile căci, nu apucasem să ridic privirea cînd zmbetul viitoarei gazde ,a cărei păr brunet se lăsa întrezărit de sub broboada înflorată ,bine legată în creștet,lăsînd deschisă larg fruntea netedă-rozalie. Femeia mi-a luat valiza,iar eu am trecut pragul .Nici n-apucasem să mărecomand ,căci întrebările ei îmi străfulgerau creierul și așa obosit după o călătorie cu trenul ,,Pesonal,,care pe lîngă gîfîitul adînc –sgomotos ,mai împroșca spre compartimente ,cîte-un val de aer greu suportabil.

-Ești c-am lung ..apleacă capul ...apoi îmi puse valiza lîngă patul acoperit cu așternut alb,proaspăt înfățat din care parfumul curățeniei mă împinse la o primă frază:Madam..sunteți o gospodină aleasă.

-Lena..spune-mi pe nume:LENA.

2

În bucătărie era o măsuță acoperită cu o pînză de bumbac de un roz strălucitor,iar pe la colțuri erau brodate buchețele de flori galbene împrejmuite de frunze verzi. Castronul plin cu ciorbă ,se vede treaba că era pregătit pentru noul colocatar. Lena mă străpunse cu privirea ei focoasă îndemnîndu-mă :serviți cît e fierbinte...iar mămăliga e din făina noastră!Cînd o să poftești ,o să te ducem cu docarul pînă la marginea Iașului unde avem o halcă de pămînt pe care cultivăm...În timp ce sorbeam din ciorbă unde plutea și un os cu măduvă împrejmuit de carne. Ochi-mi lăcrămau din pricina vaporilor .Lena pregăti pe o farfurie lunguiață carnea rumenită iar în lingura adîncă de metal se legăna un os înfășurat cu carne, roșcat ,fierbinte a căror aburi îmi lățeau nările .

-Ia să ciocnim un păhărel în cinstea noului prieten!! Drept în momentul cu pricina, ușa se dădu deoparte și jupînul casei ,o figură de om zdravăn îmi înfruntă privirea și după ce-mi ură:Bun venit ,ridică paharul cu vin, în timp ce în cealaltă mînă ținea un boț din mămăliga a cărei parfum mă îndemnă să înfing lingura ,ca să-i simnt gustul ,de mi s-au deschis nările .Numai ce Lena răsturnă din ceaun pe placa de lemn, mămăliga din care țîșneau firicele de aburi parfumate .În timp ce înghițeam cu poftă ,gospodarul se vede treaba și el înfometat, lăsă să i se strecoare prin deschizătura guri,de unde se vedea strălucirea dinților albi ca zăpada, pîrjoala pe care i-o puse nevastă-sa în față. Un muget lung se făcu auzit dinspre curtea unde se aflau grajdul,magaziile ,grămezile cu fîn proaspăt acoprite de cîteva boarfe aruncate la întîmplare..

-Și mînzului io fi fost foame! Rosti jupînul în timp ce își înălță trupul robust,de atlet,și- îmi întinse mîna :eu sunt Marin ,bărbatul Lenei și tatăl a doi gemeni:Dan și Dana.

În timp ce-mi aranjam hainele în dulapul din colțul camerei ,cei doi gemeni îmi băteau în geam.Desigur,doreau să le dau atenție..să mă joc cu ei prin curte unde erau clai peste grămadă fel de fel de roți de bicicletă,cuburi ,cartoane colorate și multe altele!

Timpul nu-mi permitea să zăbovesc ascultînd povestirile lui Lena,care între timp își scoase basmaua lăsînd săi se vadă o coadă din părul abundent,clătinîndu-se peste umeri și spinarea dreaptă a tinerei femei.

Eram așteptat de colegii și prietenii locali.Am pornit-o în grabă,mai ales că clinchetul orologiului îmi dădu de veste că e ora trei după amiază.Neacșu,Cezar și colega Olga mă așteptau în fața Palatului,după cum ne înțelesesem.Era o zi de primăvară ieșeană,nu prea călduroasă dar, luminată de razele solare care dintr-un motiv sau altul ne îndemnară la glume și nu mai puțin la hohote de rîs cu poftă. Neacșu rămase ca pe vremea studenției.Din cînd în cînd ,arunca cîte o vorbă cu haz, o glumă care avea darul să ne descrețească frunțile.

Prima mea vizită la cotidianul local,apoi la revista lunară și la Biblioteca regională. Prin holul larg,împrejmuit de pereți împodobiți cu tablouri,și numeroase statui,era un dute-vino permanent. Acolo am regăsit cîțiva din colegii studenției.Și dacă tot ne-am îmbrățișat,fiecare aduse vorba despre cîte o năzdrăvăneală din diversele perioade ale tinereții. Getta,una din fostele colege ne-a invitat să sorbim o cafeluță. Unii au poftit o ,,o ceașcă de șeai (ceai)cu pătrățele de zahar și alămîie.Nu de alta dar acele ceasornicului –pendulei arătau orele ,șinși și șinși. Cu una,cu alta,din vorbă în vorbă cînd ne-am ridicat privirea spre acele ceasornicului-pendulei de pe perete, candelabrele în formă de lumînări ,distribuite pe pereții rotunjiți ,dăseau să lumineze .Se făcea ora plecării. Fiște care își luă ziua bună însoțite de îmbrățișări și cum nu? Pupicuri. Olga îmi pregătise o surpriză: cîteva

3

din articolele mele de prin gazetele în care publicasem:Informația Capitalei,Viața Nouă-de la Galați, apoi Tribuna de la Cluj și altele. M-oi fi îmbujorat ,mai ales cînd am simțit apropierea de cea pe care noi o consideram ,,prima vedetă a anului,,. Vedetă? Era și a rămas o,,inimoasă,,care avea darul de a împărții cu colegii și prietenii nu numai păreri,dar era săritoare la nevoie.

Ne-am dat o nouă întîlnire despre care o să vă povestesc ...pe curînd!!

Stelian Gomboș: Un om plin de Har si de Dar - Parintele Arhiepiscop Ioachim...

$
0
0
 
 
 
In ziua de vineri - 29.03.2019 Parintele Arhiepiscop Ioachim va aniversa frumoasa si binecuvantata varsta de 65 de ani!... 
 
Marturisesc faptul ca, pe mine unul, IPS Ioachim ma impresioneaza intodeauna, datorita calitatilor sale deosebite: un desavarsit iubitor al frumosului filocalic, divin si paradisiac, un om al elegantei sacerdotale, un om al scrisului miezos, consistent si bogat in versuri si stihuri inegalabile, mai mult decat atat: un alcatuitor al sfintelor condace si icoase din acatistele inchinate multor Sfinti Romani!... 
 
Un atasat al patericului, al scrierilor liturgice, pastorale si patristice! Un vorbitor de limba franceza aerisita, ingrijita si cultivata!... 
 
Un om de cancelarie, administratie, pastoratie si misiune, dinamica, articulata si, deci, marturisitoare, impecabila si veritabila!...
 
 
Toate acestea si multe alte virtuti ale Parintelui Arhiepiscop Ioachim ma fac sa cred ca Lavra Sihastriei a format ucenici deosebiti, sub calauzirea parinteasca a Parintilor Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Victorin Oanele sau Ioanichie Balan; ca Sfantul Sinod al BOR, sub atenta, nobila si patriarhala supraveghere si indrumare a Parintelui Daniel, a produs ierarhi de valoare si prestigiu iar scaunul istoric al Romanului a dispus de vrednici si autentici ierarhi, adevarati slujitori si propovaduitori ai lui Hristos - Marele Arhiereu!...
 
Prin urmare, acum la ceas de minunata sarbatoare, eu personal ii doresc Parintelui Arhiepiscop Ioachim: de la Dumnezeu, binecuvantare, zile rodnice, sanatoase si imbelsugate iar de la oameni, respect, pretuire, admiratie si gratitudine!...
 
Un sincer si calduros la multi, buni si binecuvantati ani!...

 

VASILE FILIP: ÎN VÂLTOAREA VIEȚII

$
0
0

 

 

 

Multă vreme – poate chiar și în timpurile contemporane nouă – în memoria publicului cititor imaginea scriitorului îl înfățișa pe acesta ca pe o ființă eterică, izolată în turnul de fildeș, într-un univers de nepătruns, dincolo de vâltoarea vieții din care, la drept vorbind, își culegea subiectele metamofozate în opere literare. Uneori – în capodopere. Fără îndoială, această viziune nu corespunde decât, poate, pe ici – pe colo cu realitatea. Într-o bună măsură, însă, ea dovedește prețuirea publicului, exprimată și ea într-o manieră artistică, metaforică. Trebuie, deci, luată ca atare, viața... internă – individuală sau de breaslă – oferind și posibilitatea unor considerații mai realiste și mai puțin...lirice.

În cazul scriitoarei Vavila Popovici, chestiunea este cât se poate de lesne de pătruns și se înțeles. Autoarea ni se înfățișează ca un spirit ancorat profund în realitățile pe care le trăiești la modul direct, neocolind, însă, pe cele tangențiale doar, dar care îi dau, și ele, posibilitatea de a se exprima în registre mai cuprinzătoare și mai relevante.

Spirit mereu iscoditor, însetat de cunoaștere, dar și generos în a oferi cunoștințe, Vavila Popovici și-a lărgit considerabil paleta scriitoricească, dovedind o putere de cuprindere nu doar demnă de admirat, ci și uimitoare pentru un om căruia viața nu i-a arătat doar fața zâmbitoare. Și din acest unghi văzute lucrurile, nu comit nici o exagerare decât afirm că Vavila Popovici este un învingător. Iar victoriile sale au înfățișare concretă: cărțile sale. Abordarea eseisticii nu este, prin urmare, un simplu joc. Sau exercițiu - ,,să încerc și altceva”. Este o chemare concordantă cu cele iscate dinspre poezie sauproză.

Eseul – încercare deopotrivă jurnalistică și literară – permite practicantului cel puțin două posibilități de reușită. Prima: substanța informației; a doua: comentariile și adaosurile, personale sau citate, menite să confere actului final miez plin șistrai artistic. Ar mai fi ceva: acuratețea și eleganța limbii, în înțelesul respectului față de propriul condei, dar și, mai ales, față de cei cărora se adresează: cititorii. Pun accentul și pe acest aspect, deoarece nu de puține ori am dat cu ochii peste texte cu pretenții, apărute în publicații pretențioase, în care căderea în vulgar și în polemică lipsită de idei compromite întreguldemers.

Cel de al nouălea volum de ,,Articole, Eseuri”, publicat de Vavila Popovici tot în America, la începutul acestui an 2019, ilustrează cu demnitate profesională implicareaautoareiîntumultulviețiispirituale,îndeosebiaceleiîncaresuntemșinoi


parte, ca truditori și ca beneficiari. Scrie în eseul, ,,Educația hrănește inimile”, în deschiderea căruia pune ca motto spusele lui William Butler Yeats - ,,Educația nu înseamnă umplerea unei găleți, ci aprinderea unui foc”: ,,Este important și normal să dorim să cunoaștem cât mai multe din cele ce ne înconjoară, dar dacă nu știm decât foarte puțin despre noi, despre sufletul nostru, suntem ca o carte, spunea cineva, din care am citat doar câteva pagini (...). Este nevoie de a înțelege bine și concret viața cu problemele ei cele mai adânci, complicate, care sunt ale omului”.

Și în această proaspătă carte, aria tematică pe care Vavila Popovici o abordează este amplă și diversă. Predomină, însă, preceptele morale care stau (trebuie să stea) la temelia unei societăți umane. Cum, însă, societățile din oameni sunt alcătuite, și aceștia trebuie să răspundă acelorași rigori. Câteva titluri sunt relevante în acest sens: Despre cinste, necinste și ticăloșii, A trăi corect și drept, Despre rușine, Dreptatea ne cere să judecăm, Înfumurare nejustificată, Minciuna ipocrită, Despre sfidare, Comportament conflictual, Umanitate versus Bestialitate, Avem nevoie de repere morale, Despre slugărnicieș.a.

Mai mult decât în celelalte volume de acest fel, acesta este în mare proporție dedicat realităților românești contemporane. De unde se poate înțelege că lucrurile pot fi văzute și de peste ocean. Printre alte sugestii, Vavila Popovici propune una mult mai surprinzătoare, însă și cu asupra de măsură justificată. Pornind de la admirabila carte a lui Marin Preda - ,,Cel mai iubit dintre pământeni” – care ,,are ca temă critica societății socialiste sau a dictaturii proletariatului pe care am trăit-o mulți dintre noi”, ea sugerează: ,,Poate, în zilele de acum, cineva se va încumeta să scrie un roman cu titlul ,,Cel mai urât dintre pământeni”.

O susțin nu doar prin ridicare de mână, ci și prin semnătură, doar că ceva... mă pune pe gânduri... Prea mulți sunt cei ce ar ...merita să devină ,,eroii” unei asemenea cărți. Nu ar încăpea. Poate într-o sumedenie de cărți. O bibliotecă mai cuprinzătoare, în mod sigur...

GENȚIANA GROZA: SPERANȚA CODRULUI

$
0
0

 

Crescut până mai ieri în soare

Lumina corpul îmi hrănea,

Împrăștiam în jur vigoare,

Ozonul ceața o gonea.

 

Dar am intrat acum în umbră

Și larve pieptul îmi golesc,

M-așteaptă înfruntare sumbră

Uitate, frunzele pălesc.

 

Ce strâns mi-e sânu-n iederi multe,

Cum lacome din sevă trag!

Îmi chem ciocănitori s-asculte,

Să-mi lecuiască trupul slab.

 

Răceala firii mă-nconjoară,

În barbă-mi se-nmulțesc ferigi,

Aud toporul cum doboară,

Mă dor ecouri dacă strigi…

 

Închipuiesc fața-n oglindă:

--Sunt eu, sunt codrul cel vestit?

Chiar el coroana să-mi aprindă,

El, omul? Crud nesăbuit!

 

Un plâns cu lacrimi de rășină

Al codrului neputincios

Îi scutur ramuri fără vină,

Mărgăritare curg pe jos…

 

Așa mă vor afla nepoții,

Cu ramul mândru agățat,

Precum o gâză-n plasa sorții,

Din falnic, iată-mă plecat!...

………………………………………….

Las pruncilor s-adune darul

Luminii strânse peste zi,

Cândva, le-o povesti stejarul,

De gloria-mi le-o aminti,

 

Cum grațioasele narcise

Au mângâiat copilării,

De clopoței petale-atinse

Nălțau un lied înspre tării.

 

Cum se înfiripa idilă

În străluciri trandafirii,

Cu verde pur de clorofilă

Și gențiene azurii…

ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: LUME DE MÂNTUIALĂ. AMÂNDOI (24)

$
0
0

 

se sforăie se bea se mănâncă

se uită unii la alţii se face ora întâi ora a doua

a treia – era a patra

                provincia adăpostului meu!

                provincia adăpostului meu!

(„plouă. e pustiu în jurul semaforului. stau cu degetul arătător pe fila 21. doarme. lucrează mult. culoarea noastră e liniştitoare. nu crede ce-i spun. plăcută. e bine. maria”)

cu toţii doar sforăim bem mâncăm

ne uităm unii la alţii

predicatele bombează deja geamul.

mişcarea pe care o fac peste palma întinsă a orbului

aparţine cuiva întârziat pe această planetă de gesturi.

MIRCEA DORIN ISTRATE: Poeme

$
0
0

 

CITITORILOR ÎN   STELE

 

Cum credeți voi cei cititori în stele

Că o formulă vag alambicată,

Ne-o spune ce de mâine ne așteaptă

Ca noi să ne ferium de cele rele?

 

Cum credeți voi că Venus și cu Marte

Și roiul de planete di-mprejur,

Vă fac de mâine traiul bun ori dur

Din adâncimi cerești, ce mi-s departe?

 

Cum credeți voi că-n astă săptămână

Un Pluto-ntretăiat cu Jupiter

Aflat în colțul lui de cer, stingher,

Ne-or face viața rai, din ce-i acum nebună?

 

Povești de adormit copii sau minți încete

Rămase din trecut ca moștenire,

La cei se sunt și-acum în adormire

Și se-amăgesc cu-a vremii vise bete.

 

Luceferii din lumea adâncită

Și stelele pe boltă sclipitoare,

N-au ele cum din ceea depărtare

Ne schimbe viața asta, chinuită.

 

Lactee Căi din lumi nemărginite

Cuprinse-n universuri în rotire,

Nu voi ne-aduceți cea nenorocire

Ci noi, cu-a noastre fapte negândite.

 

Voi licăriți pe cer în miez de noapte

Înfiorând în noi simțiri divine,

Nu știm ce e pe-acolo rău ori bine,

Un rai nebănuit ori iad și moarte.

                         *

Tu ghicitor în pulbere de stele

Le lasă-n lumea lor de necupris,

Facă-și poeții stih frumos de vis

Să-mi înfioare simțurile mele.

 

 

AȘTEPTATA JUDECATĂ

 

În Parnas este raiul poeților plecați

Să-și facă veșnicitul vieții de apoi,

De-acolo nimeni încă nu s-a întors ’napoi

Ne zică, la-ntâlnire, de-au fost aplaudați.

 

De-aceea-ntreb, ca omul, cum e în ceea lume

În care doar poeții au locul lor, ales?

Mi-or fi mai toate bune, sau ca și-aici ades

Se ceartă, se înjură sau îmi sunt puși pe glume?

 

Eu cred că-n jurul nostru, la mii de ani lumină

Oricum am fi ca formă suntem pe-același gând,

Toți doritori de-avere, putere și oricând

Setoși să-mpărățească moșia cea vecină.

 

De-aceea doar în raiul din lumile de sus

E liniște și pace și-adâncă împăcare,

Că doar acol’ cel suflet nevoie nu mai are

De toate câte viața în față i le-a pus.

 

Acolo-i doar iubire și El cuprinzător,              

Acolo n-ai ce face cu-averea și puterea,

Acolo toți sunt una și-ascultă numai vrerea

Acelui ce-i de viață și moarte dădător.

 

Aici, a noastră viața e plină de păcate

Și dară numai moartea ne va scăpa de ele,

Asta știau străbunii, că-n raiurile cele

S-or veșnicii de-apururi, în vieți fără de moarte.

                                *

Oricâtă bogăție din greu îmi adunați

De-aici nimic nu duceți în viața de apoi,

Cum ați venit pe lume, așa vă duceți, goi,

Doar cu a voastre fapte, acolo judecați.

 


george FILIP: TUZLA DIN INIMĂ

$
0
0
 
 

-satului meu natal… -

 

la TUZLA am păpat pâine turcească

şi a fost bună…grâu-i românesc.

primarul nu mă ştie - la bodegă

sau prin biserici - pe toţi îi iubesc.

 

ţăranii mei se-njură româneşte,

vorbesc la telefoane - peste gard.

la fabrica de cheag e o moschee

şi visuri progresiste…încă ard.

 

elicopterul pus în centrul Tuzlei

simbolizează zborul îndrăzneţ.

la ouă, lapte, brânză, pătlăgele

de-o vreme piaţa a redus din preţ.

 

să vină vara cea caniculară,

bărbaţii să devină…camerişti.

s-a abrogat doctrina comunistă,

ţăranii a uitat să fie trişti.

 

în Tuzla sunt doar uliţi asfaltate

şi-i zilnic lăudată la ziar.

prin chioşco-baruri electrificate

sătenii…bea tutun, la un pahar.

 

nu scriu eu poezie de reclamă.

veniţi la TUZLA - este minunat,

însă să fiţi cuminţi fiindcă tuzlenii

vă prind…mirate-a-i unde…şi vă bat.

 

eu sunt tuzlean - din tată-n fiu şi mamă

şi-am emigrat când timpul era prost.

azi m-aş întoarce - TUZLA mă iubeşte

dar sunt cam vechi şi nu mai are rost…

Mariana GURZA: Corneliu NEAGU – Portret de autor

$
0
0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corneliu Neagu(n. 20 martie 1944, Fieni-Jud. Dâmbovița): Urmează școala gimnazială în orașul natal, Fieni, în perioada 1951-1958. Apoi se înscrie la Școala de arte și meserii din Fieni pe care o va absolvi în anul 1961. În perioada 1962-1966 urmează cursurile liceului seral „Aurel Rainu” din Fieni, iar 1966 devine student al facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM) a Institutului Politehnic din București. După absolvire, este angajat la aceeași facultate ca asistent universitar. În 1978 devine Doctor Inginer în TCM. La pensionare, în anul 2012, Universitatea îi conferă titlul academic de Profesor Universitar Emerit. În perioada 1983-1985, a fost cadru didactic la Universitatea de Științe și Tehnologie din Oran – Algeria. După pensionare își începe activitatea literară, concretizată în patru cărți de poezie publicate și colaborări la reviste și antologii literare.

Profil critic. Debutul literar al poetului Corneliu Neagu este consemnat în anul 2016, cu volumul de versuri FATA MORGANA, editura ePublishers, București. Unele poezii din acest volum vor fi reluate, cu unele finisări estetice, în volumul antologic TĂCEREA DIN ADÂNCURI, publicat la aceeași editură în anul 2018. Temele fundamentale din poezia lui Corneliu Neagu vin, cu precădere, din viziunea autorului asupra curgerii imuabile a timpului, concretizată în amintiri, regrete, iubiri împlinite sau ratate, speranțe etc. Din cuprinsul acestui prim volum se pot degaja anumite tendințe neo-expresioniste, în versuri de o profunzime lirică incontestabilă. Mai multe poeme, publicate atât în volum cât și în revista LOGOS ȘI AGAPE , grupate în ciclul NOCTURNE LIRICE, evidențiază astfel de tendințe. Singurătatea și povara orelor târzii de nesomn sunt consemnate, cu tristețe, în versurile din poemul ORE TÂRZII:  „Stă suspendat între bine şi rău,/ pedepsit în tăcere, cugetul meu./ Icoane cioplite de mâini neştiute/ în juru-mi își poartă figurile slute,/ aruncă otravă din zâmbete pale,/ privirile-s săbii cu tecile goale./ Prin reci coridoare încet mă strecoară/ un umblet obtuz, sub străină povară,/ și-n urmă rămân, în pereți agățate,/ zăvoarele grele din fiare forjate./ Obloanele trase pe geamuri ovale/ alungă lumina încăperilor goale/ și ore târzii de nesomn sunt furate./ din cărțile scrise cu buchii ciudate” […]. Versuri de aceeași factură, însă așezate la un nivel de abstractizare mai înalt, regăsim și în poemul NOCTURNĂ LA CITADELĂ: „Îmi trec prin ureche nespuse cuvinte,/ din cărți neștiute citite-nainte,/ cu slovele puse pieziș pe hârtie/ de-o mână pribeagă-ntr-o vară târzie./ Îmi toarnă otravă pe raze de lună,/ pereții curbați în mijloc se-adună,/ iar noaptea târzie se lasă opacă/pe gându-mi rănit, care-ncepe să zacă”[…]. Această atmosferă obscură și apăsătoare este atenuată de prezența iubitei, rugată de poet să-i citească dintr-o carte miraculoasă, care să-i poată aduce alinarea mult așteptată. Sfârșitul poemului se produce într-o notă optimistă, în totală opoziție cu atmosfera întunecată de toamnă târzie: „Și noaptea întreagă de-om fi împreună/ condei îmi voi face din raze de lună,/ să scriu către ziuă o ultimă odă/ pe trupu-ți vrăjit, prea frumoasă nagodă”. Ultimul vers aduce în prim plan cuvântul nagodă, în accepțiunea de zeitate îndrăgită și, totodată, iubită care ar putea să-l salveze pe poet de singurătatea apăsătoare a nopții de toamnă. Cuvântul nagodă se va regăsi și alte poeme din volumele următoare, în această ipostază de apariție neașteptată, uneori binefăcătoare, alteori malefică. Una dintre temele predilecte întâlnită în toate cele patru cărți publicate de Corneliu Neagu se referă la originea și echilibrul universului. Inspirat de cartea savantului Martin Rees, DOAR ȘASE NUMERE-FORȚELE FUNDAMENTALE CARE MODELEAZĂ UNIVERSUL (editura Humanitas, București, 2008), în poemul TAINA, din volumul FATA MORGANA, poetul emite ipoteza unei „voințe primordiale” privind fenomenul menționat: […] „Iar noi abia putem a înțelege/  că ce-i făcut era încă de nefăcut,/ că nu se zămislise nici-un început/ ce-ar fi putut să fie prima lege./ Dar legea El a dat-o, dintr-odată,/ și șase numere au fost de-ajuns/ ca-n infinitul mic, de nepătruns,/ infim atom să facă lumea toată”. O parte însemnată dintre poemele scrise în FATA MORGANA au ca temă înstrăinarea de patrie și dorul de femeia iubită. Unul dintre cele mai frumoase poeme dedicate acestor trăiri este ULISE. În versuri de o frumusețe rară, dorul de patrie și de femeia iubită se relevă cu gingășie si sensibilitate, într-o construcție lirică de excepție: „Ce faci atâtea nopți fără mine/  prea neuitata clipei ce vine?/ O, cum te leagănă gândul meu singuratic,/ fir nevăzut în stratul freatic!/ Cum caut umbra chipului tău care piere,/ pe holuri de vis, cu false unghere!/ Iar răsuflarea-mi străină se curmă/ pe ultima ușă trântită în urmă./ Pereții ovali se-ntorc în oglindă -/ vor în ghiocul lor să mă prindă./ Și gânduri nătânge plutesc prin odaie,/ în cioburi de visuri rebele mă taie./ De unde te știu și câți ani trecură/ în urbea în care norocul se fură?/ Ce daruri de preț mai sunt prin vitrine,/ în șopul ornat cu lucruri străine?/ Câți doctori mai ies în științe exacte/  și cum se mai vinde sticla de lapte?/ Ce mobile noi se mai urcă pe scară?/ Nici nu mai știu, e iarnă e vară…?!/ O clipă se leagănă gândul alene,/ pe punte Ulise, vrăjit de sirene,/ adoarme cu mâna în barba-i țepoasă/ și visul îl poartă departe, spre casă/ Vis rătăcit prin hăuri flămânde…!/Dar unde-i e casa și țara, pe unde?”/. Se pare că poemul evocă trăiri ale autorului din perioada când lucra ca profesor universitar în Algeria (1983-1985). În volumul FATA MORGANA regăsim și alte poeme, pe aceeași temă, dintre care trebuie amintite, desigur, „Les Andalouses” și „Meridianul zero”. Nu este lipsit de interes să amintim faptul că în creația lirică a lui Corneliu Neagu apar, încă din primul volum de versuri, cuvinte noi pentru domeniul literaturii, precum defragmentare și stigmergie. Cunoscute (destul de puțin!), cu precădere, în domeniul științific și tehnic, sunt utilizate de poet în creația sa lirică pentru a transmite observații sau stări emoționale în care cuvintele comune sunt mai puțin potrivite. O viziune proprie privind stigmergia și defragmentarea pot fi regăsite în eseurile MULTIPLELE FAȚETE ALE STIGMERGIEI și MIȘCAREA DEFRAGMENTATĂ, publicate de Corneliu Neagu în revista LOGOS ȘI AGAPE. Volumul al doilea de versuri, CUNOAȘTEREA DE SINE, apărut în anul 2017 la aceeași editură, ePublishers, abordează o paletă variată de teme, privind destinul și trecerea omului prin lume, legăturile sale cu trecutul și prezentul, moștenirea materială și spirituală lăsată urmașilor. Întâlnim, și în acest volum, noutăți de factură lingvistică și împletiri, uneori sofisticate, de trăiri ale prezentului sub imperiul amintirilor de fapte și evenimente care ne-au jalonat viața. Preocuparea autorului pentru succedenți este un fapt confirmat de versurile din poemul CUNOAȘTEREA DE SINE, care dă chiar denumirea volumului: […] „Și ne gândim, în fiecare clipă,/ cum să urcăm în falnicul destin/ doar genele care prin noi ridică/  noi începuturi pentru cei ce vin.”[…] „Prezent acum și conștient de sine,/ tu, cel ales din toamna tuturor,/ vei retrăi, prin timpul care vine,/ un alt apus în veacul viitor./ Și veac, de veac, vei fi trecut prin vreme/prin succedenți care din urmă vin,/ iar ei neîncetat or să te cheme,/temei să fii pentru un nou destin”. În viziunea autorului, cuvântul și rostirea sa capătă semnificații existențiale care pot avea un ascendent numai în citatul biblic „La început era Cuvântul,  şi Cuvântul era cu Dumnezeu, și Dumnezeu era Cuvântul” (Sfânta Evanghelie după Ioan). Ca atare, în poemul CUVÂNTUL apar, chiar din prima strofă, aspecte de natură energetică și stigmergică ale cuvântului: „Cuvântul este gând care a fost rostit,/ iar gândul exprimat devine mai energic,/ când din plămada lui mentală și-a croit/ veșmânt sonor vibrând cu altele stigmergic.” […] Autorul consideră că fiecare om trebuie să-și construiască mental un ideal de viață pe care să-l aibă ca referință în tot ceea ce gândește sau face (a se vedea poemele IDEAL, TUMULT EXISTENȚIAL și EUL REGĂSIT). Curgerea imuabilă a timpului și schimbările inexorabile din natură, familie și societate își găsesc un loc aparte în creația poetului Corneliu Neagu. Reîntoarcerea la casa părintească dispărută și schimbările survenite pe meleagurile copilăriei constituie subiecte sensibile pentru realizarea unor creații lirice copleșitoare din punct de vedere emoțional. Iată cât de vibrantă devine reîntâlnirea poetului cu mărul de lângă drum, plantat de bunicul său decedat la Mărășești în primul război mondial: „ Mărul de lângă drum a înflorit,/ dă peste gard cu flori să mă primească,/ când mă întorc la casa părintească/ și-n fața lui rămân înmărmurit./ Ce mândru stă cu crengile în soare!/ E neschimbat… Doar eu, îmbătrânit,/ mă văd din nou copilul rătăcit/ pierdut în vraja lui amețitoare./ Îl strâng în brațe și mă simt uimit,/ dar când privesc spre locu-n care crește,/ un plâns amar în mine se pornește/ și lacrimi cad pe trunchiul neclintit/ ce se ridică înspre cer și înflorește,/ hrănindu-se de sub betonu-n care-a fost zidit”. Casa părintească dărâmată îi trezește poetului o viziune hamletiană, transpusă în versuri, de un tragism copleșitor, în poemul UMBRA: „De ce te mai întorci acasă, tată?,/ doar vezi prea bine, casa-i dărâmată.[…]. „Doar mărul ce mai dăinuie la poartă/ mă mai întreabă seara despre soartă./ Nici el nu cred că se mai simte bine,/ stă aplecat, și fructele-s puține./ Iar trunchiul său, cândva atât de falnic,/ zidit între betoane pare jalnic”[…]. „Eu știu că mai apari prin curte, tată,/ să reclădești căsuța dărâmată./ Cobori din constelația Licornul/ doar noaptea când ne frânge somnul./ Și către zori, pe când cocoșii cântă,/ te-ntorci în cer, cu aripa mai frântă./ Iar eu trezit, în plină dimineață,/ văd umbra ta cum se topește-n ceață./ Și lacrimi grele ochii mi-i inundă/ când mira soarelui apare tremurândă”. Amintirea locurilor natale, a casei părintești și a celor apropiați, dispăruți, îi provoacă poetului stări emoționale dureroase, pe care le transpune în versuri și în alte poeme din volumul CUNOAȘTEREA DE SINE: CASA PĂRINTEASCĂ, UMBRA, HANUL DINTRE MERI. Emblematice pentru astfel de stări sunt ultimele versuri din poemul HANUL DINTRE MERI: […] „Pun capul pe masă și gândul mă duce/ spre casa străbună, în zbor neoprit,/ mă simt răstignit, peste timp, pe o cruce,/ privesc înapoi și rămân împietrit./ Copilul timid ce pornise în viață/ renaște în mine venind din trecut,/ vrăjit de mirajul apus se agață/ și moare-n prezentul complet neștiut./ O lacrimă grea îmi atârnă pe geană,/ părinții și frații plecat-au demult,/ din ceruri renasc, prea sfântă icoană,/ voi duce-o în suflet cât încă mai sunt”. Ajuns la vârsta senectuții, poetul poate privi prezentul cu detașarea celui care a văzut și a trăit multiple evenimente și întâmplări, sedimentate în conștiința sa pe palierul unei libertăți de exprimare neîngrădită. Viziunea poetului asupra prezentului ocupă un loc important și este distribuită în creații lirice care pot fi regăsite în toate cele patru volume de poezie publicate. În volumul despre care discutăm acum, CUNOAȘTEREA DE SINE, un prim poem care captează atenția cititorului este UITAT LA TINE-N ȚARĂ. Poemul începe abrupt, cu descrierea unor realități zguduitoare: „Ne răsucim pe muchii de-ntrebări,/ stau gândurile-n margini de redută/ sub ploi de toamnă aducând fiori/ pe picături de apă ne-ncepută./ Ne amăgim în nevăzutul prag/ al veacului care a-nceput să crească/ pe falsele valori ce ne atrag/ în cursele cu miză nefirească./ Suntem conduși de un destin bizar,/ fără suport în gene ancestrale,/ clădit inapt pe un țesut precar/ din imanente falsuri marginale”/ […]. Poemul se derulează etalând tablouri și situații obscure din care cetățeanul obișnuit nu are nici-o ieșire. Finalul este zguduitor, exprimat în versuri care nu au nevoie de nici-o tălmăcire: […]. ”Valorile încep să ne dispară,/ răpuse de acest destin bizar,/ tot ce încerci îti pare în zadar,/ o, biet român, străin la tine-n țară!”. PĂCALĂ CEL VEȘNIC și ÎN ȚARA LUI PĂCALĂ sunt poeme din aceeași categorie, care descriu drama omului cinstit, talentat și muncitor, într-o lume unde lenea, bășcălia și impostura își fac veacul pretutindeni. Exploatarea irațională și nemiloasă a bogățiilor patriei este descrisă de poet în versuri memorabile, în care lirismul, ridicat la cote maxime, nu face altceva decât să atragă atenția asupra acestor distrugeri. Rămân emblematice , în acest sens, versurile din poemul ÎN INIMI DE PĂDURI ÎNLĂCRIMATE: „Vă rog acum să nu mă întrebați/ de unde știu poveștile uitate/ pe crengile de arbori retezați/ în inimi de păduri înlăcrimate!…/ Pe înserate încă se mai zbat/ să-și regăsească trunchiul care moare/ la marginea tărâmului turbat,/ în agonie, după defrișare./ […].  Prezența anotimpurilor în opera lirică a lui Corneliu Neagu ocupă un loc important, cu deosebire iarna și toamna, cu nopți mai lungi, care îndeamnă la meditație și visare. Poeme precum LICORNUL CU FRÂU DE ARGINT, ZVON HIBERNAL, VIS HIBERNAL, LA MARGINI DE VIS sunt numai câteva dintre acestea. De regulă, în construcția lirică a unor astfel de poeme dorul, regretele și amintirile, cu referiri reale sau fantastice la femeia iubită, ocupă un loc important, astfel încât atmosfera onirică devine predominantă. În LICORNUL CU FRÂU DE ARGINT sunt redate viziunile fantastice, femeia iubită fiind asemuită cu Zâna Zăpezilor: „Se lasă-înserarea și ninge afară,/ cad fulgii de nea peste vreme, dansând,/ mă uit pe fereastră și-aș vrea să apară/ licornul cu frâu de argint, galopând./ Din hăuri de timp neștiute apare/ cu aripa-întinsă pe brâuri de ger,/ deasupra, pe șaua de aur călare,/ stă Zâna Zăpezii cu chip auster” […]. Întoarcerea iubitei călărind un licorn apare ca motiv principal și în poemul ZVON HIBERNAL: „Privesc din fotoliu, e iarnă afară/ și focul din sobă îmi spune povești,/ dorința din cuget începe să doară,/ te caut cu gândul, nu știu unde ești./ […]. Și jarul din sobă mai tare trosnește,/ se-aude și vântul cum bate în horn,/ aștept la fereastră, în târg se zvonește/ că vii din trecut călărind un licorn”. Construcția lirică din poemul VIS HIBERNAL, de o frumusețe aparte, se derulează în aceeași manieră onirică, însă elementele neobișnuite sunt gara fantastică și un tren bizar care ajungea câteodată în această gară, venind din trecut: „Cad fugii de nea peste case dansând,/ iar vântul pătrunde pe ușă de-afară/ cu vechi amintiri, așezate la rând,/ uitate de noi, mai demult, într-o gară./ În gară sosea doar un tren rătăcit,/ din hăuri de timp se ivea câteodată,/ părea să fi fost doar un vis născocit,/ venit special din trecut să ne scoată./ Eu încă l-aștept pe peronul pavat/ cu mii de regrete în urmă lăsate/ în seara de toamnă în care-ai plecat/ călare pe-o umbră de visuri trădate.” […] Poemul INSOMNII HIBERNALE, publicat în diferite antologii sub denumirea INSOMNIE, aduce în fața cititorului drama celor plecați din patrie pentru îndeplinirea anumitor misiuni, dar și a celor rămași acasă care așteaptă întoarcerea lor: „Ascult, meditez și aștept să-nțeleg/ tăcerea din gândul ce-ar vrea să pornească,/ dar încă rămas priponit în talveg/ pe-o albie sură din bolta cerească./ Și caut răspunsuri în anii pierduți/ prin vagi amintiri ce nu vor să mă lase,/ în care mai plâng copii nenăscuți/ din mame uitate sub gloanțele trase/. Și voci neștiute aud din trecut,/ se scurg prin ureche în zeci de jargoane,/ în inimă crește un zvon nevăzut/ din aripa gândului rupt din pripoane./ Și gândul aleargă prin timp înapoi,/ mi-aduce în cuget o lume trădată,/ cu umbre rămase din tristul război/ în care soldații mai mor încă-odată.” […]. În câteva poeme din volumul CUNOAȘTEREA DE SINE, Corneliu Neagu readuce în atenția cititorului amintiri emoționante din perioada algeriană. Poeme precum KRISTEL sau OAZA întregesc tablourile din unele poeme deja amintite în FATA MORGANA (LES ANDALOUSES, MERIDIANUL ZERO etc.). KRISTEL evocă nostalgia momentelor trăite cu femeia iubită pe renumita plajă cu același nume: „Un cânt de sirenă se-aude de-afară,/ mă prinde în mreajă sub vechiul crenel,/ iar visul, în noaptea toridă de vară,/ mă poartă-napoi, peste ani, la Kristel./ Și gândul mi-aduce, pe căi nevăzute,/ noian de-amintiri care vin din trecut,/ se-adună în suflet rupând pe tăcute/ uitări agățate-într-un dor neștiut.” […]. „Te văd și pe tine plutind peste ape,/ Diană din visuri, cu chipul creol,/ alerg către tine, să-ajung mai aproape,/ de teamă să nu te răpească Eol.” Din poemul OAZA vom cita numai primele opt versuri, considerând că sunt reprezentative pentru această minune a naturii, numită oază: „Curgea peste vreme deșertul în zare/ cu dunele-n valuri întinse sub cer,/ părea universul din vis care moare,/ rupând din adâncuri un ultim mister./ Pe aripa serii creștea nesfârșitul,/ cu timpul curgând peste timp înapoi,/ nisipul din dune-nghițea asfințitul,/ plângeau nerostiri îngropate în noi.[…]” Creația lirică din volumul TĂCEREA DIN ADÂNCURI aduce în fața cititorului teme multiple, în care împletirea dintre real și fantastic devine mai accentuată. Unele poeme rămân totuși la nivel de interpretare artistică a realității , cu deosebire atunci când tratează tarele sociale sau tragismul condiției umane. Astfel de aspecte sunt surprinse, în versuri memorabile, în poemul LUMEA CA UN VIS: „Mai trece-o zi, mai facem un popas/ prin amintirile ce dau năvală,/ și nici măcar cadranele de ceas/ nu pot să țină-această socoteală.” […] „Ne legănăm pe pânze de-ndoieli,/ ne aruncăm în marile dezastre/ punând adesea false rânduieli/ în profunzimea sufletelor noastre./ Ne amăgim cu vorbe de salon,/ cântate în slogane deșănțate,/ crezând că vom primi vreun plocon/ iar nu pumnale-nfipte pe la spate./ Iar câteodată chiar ne batem joc/ de omul bun, cu multă nepăsare,/ apoi ne plângem că n-avem noroc,/ că viața ne-a adus doar disperare./ Iar lumea ni se pare ca un vis/ în care se mai joacă o partidă/ pentru-a vedea cine va fi ucis\ pe-o margine de amăgiri stupidă./ Intr-un târziu, lipsiți de jucători,/ vom pune singuri arma blestemată/ la tâmpla-ngenunchiată de fiori/ ca-ntr-un târziu să fie detonată”. Cunoașterea de sine, valoarea intrinsecă, grija pentru discipoli sunt teme majore, care dau volumului TĂCEREA DIN ADÂNCURI o forță lirică importantă. De pildă, poemul DIN TOT CE AM…, din care vom extrage câteva fragmente, ilustrează afirmațiile de mai sus. Poemul se constituie într-un veritabil bilanț al vieții și, în același timp, testament pentru urmași: “A mai trecut o zi, a mai trecut un ceas,/ simt clipele prin amintiri cum zboară/ din câte-au fost, din câte-au mai rămas/ duc mai departe-a timpului povară./ Și nu mă plâng, și nu regret nimic,/ las timpului destinul să mi-l treacă -/ din ieri, din azi, din mâine mă ridic/ chiar dacă-ar fi să sap și-n piatră seacă.” […]  „Iar de mă-ntorc cu gândul în trecut,/ cărările nu-mi par deloc schimbate,/ din tot ce am, din câte am avut,/ în inimă-mi rămân doar nestemate./ Ridic din ele-n cuget un altar/ pentru tăceri loc sfânt de întrupare/ din vorbele arzânde ca un jar,/ de strajă stând pe dune mișcătoare./ Iar dacă toamna vieții a sosit,/ nu mă opresc din drum, merg înainte,/ pornind tăcut din locul hărăzit,/ mă-ndrept tot mai smerit spre cele sfinte”. Volumul TĂCEREA DIN ADÂNCURI  se încheie cu poemul DESTĂINUIRE, titlu emblematic pentru ceea ce dorește autorul să transmită în final, respectiv curajul și optimismul unui Om ajuns la vârsta senectuții: […] „Mulți dintre voi mă știu din auzite,/ dar ce contează pân-la urmă cine ești? -/nu hainele ce-ți cad bine croite/ te-nvață tainele zidirii omenești./ Din slovele-adunate-n câte-o carte/ cu trudă grea, cu multe renunțări,/ discipolilor buni le-am făcut parte,/ să urce-n meseria lor triumfători./ Nu am dorit să simt pe cap cununa/ deschizătorului de cale prin cuvânt,/ sunt numai cel ce-și caută întruna/ menirea sa aleasă pe acest pământ./ Ajuns acum în toamna răzvrătită/ a neputințelor din trupul omenesc,/ țin spiritul pe calea mult dorită/ cu harul sfânt pe care încă îl primesc./ Și har din har împart cu dărnicie/ acelora ce mai trudesc în preajma mea/ mimând fălos ca nimeni să nu știe/ că haina timpului îmi este tot mai grea.” În volumul TIMP ȘI DESTIN, apărut la editura „MARTIX ROM”, București 2018, rafinamentul amestecului dintre real și fantastic atinge cote mai înalte decât în volumele anterioare. Poetul construiește din acest amestec creații lirice de o frumusețe copleșitoare. Atmosfera onirică degajată din versuri te acaparează și te transpune într-o lume ce pare special creată pentru a da cititorului întreaga satisfacție pe care o așteaptă. Vom da câteva exemple pentru a ilustra cele afirmate mai sus, începând cu poemul GARĂ FANTASTICĂ: […] „Te așteptam acolo pe-o bancă părăsită/ adusă într-o noapte, pe un peron rebel,/ cu trenul neuitării, de-o vajnică ursită/ ce-și căuta în gară iubitul infidel./ Îmi amintesc ursita, ea semăna cu tine,/ deși părea mai tristă, privită din profil,/ când cobora grăbită în gara fără șine/ având pe chipul tandru un zâmbet inutil./ Ducea în spate banca croită din iluzii/ în nopțile cu lună, pe malul unui râu,/ de tristele himere născute din confuzii/ ajunse-n apa rece adâncă pân-la brâu”[…]. Împletirea dintre fantastic și real apare și în poemul CÂNTECUL URSITEI, în aceeași atmosferă de aducere a femeii iubite în prim-planul descrierii lirice: […] „Te zăresc departe, lângă o fântână,/ cu apa vrăjită de un mag pribeag,/ revenit în lume să găseasc-o zână/ rătăcită-n visuri lângă un drumeag./ Pe drumeagu-acela, într-o zi de vară,/ tu veneai spre mine, c-un surâs senin,/ umbrele-nserării se-ntindeau afară/ adunând sub ele tufe de pelin./ Și gustând pelinul cu arome brute,/ lângă mine timpul parcă se oprea/ să primesc ofranda zânei neștiute/ care-n crucea nopții încă mă iubea.” […] În poemul NEIERTAREA, extinderea atmosferei fantastice se produce prin apariția zeului Apollo și a muzelor din Parnas: „Să vină o furtună, să șteargă neiertarea/ rămasă agățată pe muchii reci de timp,/ în umbra unor visuri venite pe cărarea/ legendelor cu zâne furate din Olimp./ Apollo din Parnasul cu muzele retrase/ pe-o stâncă bântuită de un mister bizar,/ la umbra înserării în taină vrea să lase/ suspinul neiertării pe sfântul său altar./ Să vii la miezul nopții, e ușa descuiată,/ tu, muză răzvrătită, plecată din Parnas,/ în casa văruită, pe-o margine de vatră,/ să îți alung păcatul cu zâmbetul din glas.” […]  Există o suită de poeme, unele publicate și în revista LOGOS ȘI AGAPE, sub denumirea TIMP ȘI DESTIN, în care poetul Corneliu Neagu reia, dintr-o perspectivă mai amplă, confruntarea omului cu timpul și cu destinul său, încercând să înțeleagă esența acestor entități și legătura lor permanentă și, aparent, indestructibilă. Puterea timpului și a gândului, ca punți de legătură în tripleta trecut-prezent-viitor este evocată în poemul TIMP ȘI DESTIN: „O, cum se duce timpul pe căile astrale/ și-n fiecare clipă ne poartă prin destin,/ lăsându-ne în gene repere ancestrale/ să jaloneze calea urmașilor ce vin./ Astfel ne trece viața, cu bune și cu rele, / fără să știm, anume, ce fi-va după noi,/ călătorind cu gândul spre neștiute stele/ la mii de ani lumină-nainte sau-napoi.”[…] Creația lirică a lui Corneliu Neagu este întregită de colaborarea cu reviste literare, apariția în mai multe antologii de poezie, dar și prin publicarea neîntreruptă, pe o durată de peste trei ani, a numeroase poeme pe facebook, în pagina personală sau pe paginile unor situri consacrate. Dintre reviste amintim, LITERATURA DE AZI, CONFLUENȚE LITERARE, LOGOS ȘI AGAPE, PARNAS XXI, POEMA. Antologiile în care a publicat versuri au o largă circulație în tară, dar și în afara hotarelor țării. Să amintim dintre acestea, mai întâi, pe cele publicate în editura GRINTA din Cluj-Napoca, sub coordonarea poetului si criticului literar Romeo Ioan Roșiianu: eCREATOR 2, PRIMĂVARA CUVÂNTULUI și TOAMNA CUVÂNTULUI. Mai recent, versurile lui Corneliu Neagu au apărut în antologiile SCRIITORI ROMÂNI UNIȚI ÎN CUGET ȘI SIMȚIRI LA CENTENARUL MARII UNIRI, sub coordonarea doamnei Eugenia Enescu-Gavrilescu și TREPTELE SPERANȚEI, sub coordonare poetei Sibiana Mirela Antoche.

SERGIU GĂBUREAC: DE PE SCENA POLITICHIEI DÂMBOVIȚENE

$
0
0


 

Wow ! PSD a ajuns să fie sprijinit de partide fantomă ! 

De fapt, conservele plantate de FSN în toate partidele, inclusiv în cele fantomă, și ong-uri încep să explodeze. La comandă ! Activarea falsului PNȚCD și a fantomei PER dovedesc din plin acest lucru. Oare ce-ar zice seniorul Ion Rațiu când ar auzi elucubrațiile lui Pavelescu, „ăla mic cu capul mare” ?

Am mai spus ! Sunt mulți infiltrați ai feseniștilor în toate partidele de opoziție.  Ei se fac că activează, că sunt trup și suflet partidului, dar misiunea lor e să pună frâne la momentul comandat. Nu e prima oară când se întâmplă așa ceva de-a lungul celor 30 de ani de fesenism. E o tehnică mult exersată.

Sigur, vor urma și alte „adeziuni” tovărășești.

*

În sfârșit, liderul pesedist l-a făcut de cacao pe guralivul Mitralieră, care lansase modificarea Legii referendumului cu secții separate de votare. În traducere liberă: Tâmpiții (Drăghici și Mitralieră) spun lucruri trăsnite ! De reținut ! Cu cât șobolanii vor pune mai multe piedici Referendumului, cu atât lumea va veni la vot ! (lelea Safta)

*

Mojicia lui Dragnea la adresa celor șase milioane de români care l-au votat pe Iohannis continuă. Tonul, apelativele și, mai ales, insinuările mizerabile la adresa președintelui țării arată, de fapt, frica și obsesiile lui Dragnea față de finalul proceselor în derulare. Asta în timp ce ministrul Justiţiei, Tu Dorel, a făcut Codul de conduită al membrilor Guvernului. „Asigurarea unei bune guvernanțe se reflectă și în respectarea cu bună-credință a unor reguli asumate de persoanele care îndeplinesc demnități publice", zice sluga PSD. Miniștrii vor avea de respectat, astfel, mai multe reguli, între care trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă, să nu folosească expresii jignitoare, să nu accepte, direct sau indirect, cadouri sau „alte avantaje care ar putea influența exercitarea atribuțiilor". Mi se pare un mesaj subliminal adresat mârlanilor aleși politică sau numiți în instituțiile publice românești.

*

Tupeu fără margini ! Va să zică chiparosul Orlando îndatorează România cu 3 miliarde de euro într-o singură zi (săracu' Ceaușescu cu datoria lui de 21 miliarde) iar liberalul Câțu este făcut albie de porci ! Oare cine o fi, de fapt, „imbeciliul cu grave probleme mintale” !

Lelea Safta: „Ăștia ne vor îngropa de vii copii și nepoții ! Vai de tine  Românie vândută de ticăloșii feseniști ! Săracă țară, sărmani români susținători ai hoților națiunii !

ULTIMA ORĂ !

PSD ia calea FIDESZ a extremistului Victor Orban. Out din partidul socialiștilor europeni. O știre pe care lelea Safta a anticipat-o de la sfârșitul anului trecut !

*

Tuta Marii Britanii demisionează ! Târziu, după ce ai aruncat cu piatra în baltă, Veorico, pardon, Theresa ! Da, de ce să vorbim de tuta altora când o avem pe Veorica ? După nefăcuta premeditată (sic!) cu „guvernul meu va muta ambasada României la Ierusalim”, reacțiile lumii arabe apar în lanț iar tuta noastră face declarații după declarații care o îngroapă și mai rău. După Iordania, Maroc, Franța, Olanda ș.a., întreaga Ligă Arabă i-a arătat României cartonașul galben !

Iar Vasilica nici usturoi n-a mâncat, doar ...

*

Până și șefa de cabinet, Roxana Popa, a prim sinistrei a părăsit pesedeul ! „PSD s-a îndepărtat de valorile stângii europene.” Punct. Mă mir că abia acum a observat deraierea partidului fesenist !

*

Vai, vai, vai ! Ce pierdere imensă pentru România ! Milioane de români sunt îndurerate de o asemenea veste. Cum să nu candideze Ghiță, EL fugitivo ?!?

Omul cu pozele photoshop și-a luat „semnăturile” și dus a fost. Tot la sârbi !

VOTUL – mai puternic decât glonțul !

ROMÂNIA MAGNIFICĂ: "Doamne, apara poporul roman."

$
0
0

 

Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933, Ploieşti – d. 13 decembrie 1983, Bucureşti) a fost un poet, scriitor şi eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române. 



Fiind şi strigând

Doamne, apără poporul român. 
Ai grijă de el și 
apără-l! 
El este al tău 
cu blândețea lui de miel 
și cu răbdarea lui de taur 
cu omenia lui 
de floare de zăpadă 
ce se vede pe geam, Doamne, 
pe fereastră și pe libertate! 
Doamne! 
poporul meu nu se spală de mine! 
Eu nu mă spăl 
de poporul meu! 
Dacă-mi vine alt miros 
decât mirosul lui, 
mă spăl pe mâini 
numai de propriile mele mâini 
și mă las legat 
de boarea de zăpadă 
a poporului meu. 
Mărul se poate spăla 
numai de măr, 
de pomul mărului nu! De pom nu! 
Apără, Doamne, poporul român 
și nu te spăla de el! 
Pe maică-mea 
care m-a născut pe mine 
am dăruit-o poporului român. 
Dăruiește-ți, Doamne, 
pe Maica-Ta, care te-a născut pe Tine, 
poporului român! 

Halleluyah!

Nichita Stănescu
Belgrad, 5 aprilie 1976
Manuscrisul poemului "Fiind și strigând" al lui Nichita Stănescu a fost donat de Adam Puslojić Academiei Române.

NICOLAE POSTA: Din nou pe cărări europene

$
0
0

 

După o iarnă lungă, cu zăpadă multă pe culmile Bucegilor, montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park reiau antrenamentele pentru expedițiile sau taberele acestui an. Prima ieșire externă va avea loc în perioada 1 – 5 aprilie și va fi făcută în Spania, în Andaluzia. Principalele obiective ale acestei ture vor fi „El Caminito del Rey” (Drumul Regelui) și un traseu tip via ferrata la marginea orașului La Ronda.

Primul obiectiv a fost construit în perioada 1901 – 1905, ca drum de acces între două hidrocentrale, iar această potecă spectaculoasă trece prin defileul Gaitanes și se află la 100 de metri deasupra râului El Chorro având o lungime de 3 kilometri. Pasarela a fost finalizată în anul 1905, dar renumele de „Drumului Regelui” l-a primit în anul 1921, ca urmare a vizitei Regelui Alfonso al XIII-lea. În timp, traseul s-a deteriorat și a cauzat moartea multor îndrăzneți. A fost închis în anul 2000, reamenajat și redeschis în anul 2015. Accesul se face pe baza unei programări, făcută cu multe luni înainte. După parcurgerea acestui obiectiv principal, va urma un traseu inedit, cu echipare pentru via ferrata, la marginea unui frumos orășel (La Ronda) din Andaluzia. În funcție de vreme, vor mai fi vizitate Peștera Nerja sau frumoasele „orașe albe” (datorită calcarului din care sunt construite casele) din zonă. Lotul de expediționari este format din echipa de bază (Nicu Posta, Ionel Glodeanu, Ileana Bocanciu, Nini Stan / Irlanda 2015, Grecia 2016) la care se vor adăuga Vali Stan și Ady Vârvoreanu, montaniarde de cărări românești.

Vom reveni cu imagini și impresii din „țările calde”.

Viewing all 8895 articles
Browse latest View live